NBA-ledare i blåsväder efter Hongkongstöd

Daryl Morey Bild: Bob Levey/Lehtikuva-AFP

En kommentar på Twitter som gav stöd åt de protesterande i Hongkong har gjort att NBA-laget Houstons general manager Daryl Morey hamnat i rejält politiskt blåsväder.

Morey skrev på basketlagets officiella Twitterkonto: "Kämpa för frihet. Backa upp Hongkong". Trots att hans inlägg snabbt togs bort och Morey bett om ursäkt har han förargat många i Kina. Kinesiska företag har brutit samarbete med Houston Rockets och lagets matcher ska inte längre sändas i statliga tv-bolaget CCTV.

CCTV har sagt att Moreys ursäkt inte var tillräcklig.

NBA-laget Brooklyns ägare Jeseph Ysai är delägare i kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Han säger att skadan av Moreys tweet kommer att ta lång tid att reparera.

NBA försöker begränsa skadorna genom ett uttalande där man säger att man är extremt besviken på det ytterst olämpliga uttalandet av Morey som djupt sårat "våra vänner och supportrar i Kina" men att man hoppas att idrotten och NBA kan användas för att "överbrygga kulturella skillnader och förena människor".

En amerikansk politiker säger att han är stolt över Moreys ställningstagande och en annan slår ner på NBA som han menar bara tänker på pengar när man låter kommunistpartiet i Kina förneka den grundläggande mänskliga rättigheten att uttrycka sig fritt.

Houston Rockets följs av många kineser, framför allt för att Rockets haft en kinesisk stjärna i laget i många år, Yao Ming.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning