Nazister gripna i Almedalen

Fem personer från nazistiska NMR har gripits i Visby i natt, misstänkta för hets mot folkgrupp och ofredande, rapporterar Expressen med flera medier.

Under natten förstördes även en skoinstallation som ska påminna om förintelsen. Polisen utreder om det finns ett samband mellan de två händelserna.

Larmet om nazisterna kom till polisen strax före klockan 00.30 natten mot lördag.

– Vi fick ett samtal från ett vittne som såg en grupp personer som skanderade och välte ett tidningsställ, säger Mats Eriksson, polisens talesperson.

Ett stationsbeväl säger att en inringare hade följt efter en grupp på mellan 20 och 30 nazister.

– De har gått från hamnen upp till Donners plats, där ska de ha skrikit "sieg heil" och ofredat några målsäganden, säger Patrik Romehed, stationsbefäl, till Expressen.

– De ska förhöras, parallellt med det här pågår en förundersökning med vittnesförhör och dylikt.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen är de fortsatt frihetsberövade. Förutom hets mot folkgrupp och ofredande misstänks de även för skadegörelse.

Under natten vandaliserades även en konstinstallation med skor, som ska påminna om förintelsen. Även denna händelse rubriceras som hets mot folkgrupp.

– Naturligtvis tittar vi på om det finns ett samband. Vi har ju två fall av hets mot folkgrupp som ligger väldigt nära varandra både vad gäller tid och plats, säger Eriksson.

Det är den senaste i en rad liknande händelser under Almedalsveckan.

Flera män, utpekade som NMR:are, har gripits misstänkta för bland annat misshandel. Centerledaren Annie Lööfs tal avbröts av skanderande åhörare som också tros ha varit nazister.

– Det här skulle vara ett demokratiforum, och så kommer sådana här. Nej! kommenterade statsminister Stefan Löfven i torsdags.

Cyklande pojke attackerad

Under lördagsförmiddagen misstänks också en pojke på cykel ha blivit misshandlad av nazister utanför ett bageri i Klintehamn på Gotland, skriver Svenska Dagbladet.

Pojken ska ha cyklat förbi nazisterna och spottat på marken framför dem.

– En av dem ställde sig upp, tog tag i min paketkorg och drog omkull mig. Tre av dem ställde sig då över mig och skrek. En tryckte ner mig mot asfalten, säger han till tidningen.

Sedan ska nazisterna ha satt sig ner för att fika igen, vilket intygas av bageriets ägare. Polisen har varit på plats och tagit upp en anmälan men har i nuläget bara vittnesuppgifter att gå på.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning