Nazidömd EU-parlamentariker gripen i Bryssel

Den grekiske EU-parlamentarikern Ioannis Lagos under rättegången mot honom i Aten i oktober i fjol. Bild: Petros Giannakouris/TT-AP

Den grekiske EU-parlamentarikern Ioannis Lagos, tidigare ledande medlem i det nynazistiska partiet Gyllene gryning, har gripits i Belgien.

En process är på väg att inledas för att få honom utlämnad till Grekland där ett 13-årigt fängelsestraff väntar honom, rapporterar den grekiska nyhetsbyrån ANA.

48-åringen dömdes i oktober, tillsammans med flera andra ledare och medlemmar i Gyllene gryning, för att bland annat ha drivit en kriminell organisation. Arresteringsordern kunde dock verkställas först sedan EU-parlamentet på måndagskvällen – med 658 röster för och 25 emot – beslutade att frånta Lagos hans immunitet som ledamot.

Lagos valdes in i EU-parlamentet 2019 på Gyllene grynings lista men hoppade av partiet några veckor senare.

Rättegången mot Gyllene gryning inleddes 2015 och är en av de mest uppmärksammade i Greklands moderna politiska historia. Utredningen inleddes efter mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas 2013 men kom snart att handla om en rad brott begångna av partimedlemmar, allt från mord till mened.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning