Navalnyjs fru uppges ha lämnat Ryssland

Julia Navalnaja har enligt ryska medieuppgifter lämnat Ryssland. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/TT-AP

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs fru uppges ha lämnat Ryssland. En av Navalnyjs nära medarbetare kommer att gripas om han återvänder till landet.

Julia Navalnaja har lämnat Moskva och flugit till Frankfurt i Tyskland, uppger en källa med insyn i hennes förehavanden för den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Hon befann sig i just Tyskland under flera månaders tid, medan hennes make Aleksej Navalnyj återhämtade sig från den förgiftning han utsattes för i augusti förra året.

De två återvände till Moskva tillsammans för ett par veckor sedan, men skildes åt vid passkontrollen på flygplatsen. Oppositionsledaren har sedan dess fängslats efter ett domstolsbeslut om att han inte följt villkoren i en tidigare, ifrågasatt dom.

Medarbetare ska gripas

Tidigare under onsdagen meddelade en domstol i Moskva att Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkov ska gripas. En arresteringsorder har utfärdats, men den ryska lagens långa arm lär för närvarande inte nå Volkov, då han gått i exil i Litauen.

Leonid Volkov (närmast kameran) med bland andra Aleksej Navalnyj. Bilden togs i Tyskland i januari, och är hämtad från Volkovs Twitterkonto. Bild: Leonid Volkov/TT-AP

Volkov deltog i måndags i ett webbmöte med företrädare för en rad EU-länder och manade då till sanktioner mot ryska oligarker. Men det som nu ska ha utlöst häktningsbeslutet är att han via sociala medier uppmuntrat ungdomar att delta i förbjudna sammankomster, alltså demonstrationer.

Utbredda demonstrationer har hållits i Ryssland sedan den populäre oppositionsprofilen Navalnyj fängslats. Volkov har manat till nya aktioner till helgen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning