Navalnyjs tillstånd "väldigt oroväckande"

Tysk räddningspersonal för in Alexej Navalnyj, som ligger i koma, till sjukhuset Charité i Berlin. Bild: Odd Andersen/Lehtikuva-AFP

En militärambulans med den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har anlänt till sjukhuset i Berlin, eskorterad av en stor polisinsats. Den misstänkt förgiftade Navalnyj landade tidigare på morgonen efter att ha evakuerats från ett sjukhus i Omsk. Han får nu vård – men tillståndet är "väldigt oroväckande", enligt en aktivist.

Omkring tjugo över tio på förmiddagen rullade en militärambulans in genom grindarna till universitetssjukhuset Charité i centrala Berlin. I kolonn med ambulansen färdades flera polis- och räddningsfordon, både målade och svarta bilar, samt minst ett tiotal motorcyklar.

I ett uttalande på Twitter bekräftar sjukhuset att Navalnyj nu får läkarvård.

"Nu tar en omfattande medicinsk diagnostik vid. När undersökningar har gjorts kommer de behandlande läkarna att yttra sig för allmänheten om sjukdomstillståndet och den vidare behandlingen, efter samråd med familjen", skriver Charité.

Aktivisten Jaka Bizilj, grundare av organisationen Cinema for Peace som organiserat evakueringen, talar till pressuppbådet som samlats utanför sjukhuset. Bild: John Macdougall/Lehtikuva-AFP

Aktivisten Jaka Bizilj, grundare av organisationen Cinema for Peace som organiserat evakueringen, beskriver Navalnyjs tillstånd som "väldigt oroväckande".

– Vi fick svart på vitt från läkarna att om vi inte hade nödlandat i Omsk så hade han dött, säger han, och hänvisar vidare frågor till läkarna och familjen.

Ambulansflyget med Navalnyj, som ligger i koma, landade omkring en och en halv timme tidigare på Berlin-Tegel. Enligt flygspårningssajten Flightradar24 var planets destination den tyska huvudstadens andra flygplats Schönefeld, något som i tyska medier beskrivs som en skenmanöver av säkerhetsskäl. Planet hade lyft från Omsk i Sibirien strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid.

Poliser utanför akutmottagningen på Berlinsjukhuset Charité, där Aleksej Navalnyj ska få specialistvård. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

"Kampen har bara börjat"

Hustrun Julia Navalnaja och talespersonen Kira Jarmysj publicerade under morgonen bilder på sociala medier där oppositionspolitikern lyftes in i flygplanet.

"Utan ert stöd hade vi inte kunnat ta med honom", skriver Navalnaja på Instagram till sin makes anhängare.

"Kampen för Aleksejs liv och hälsa har bara börjat, skriver Jarmysj på Twitter.

Anhängare till Navalnyj reagerade med lättnad på beskedet att han skulle flygas ut ur Ryssland.

"Jag vill tro att all denna bortödslade tid inte kostar Aleksej livet", skriver oppositionspolitikern Ilja Jasjin på Twitter.

Motstridiga uppgifter

Ambulansplanets avfärd från Omsk skedde två dygn efter det att Navalnyj, en mångårig kritiker av president Vladimir Putin, insjuknat på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva, med symtom på förgiftning. Planet tvingades landa i Omsk, nästan 3 000 kilometer öster om Moskva, där han lades in på sjukhus.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, på bår, flyttas in i det flygplan som ska ta honom till Tyskland. Bild tagen av Navalnyjs presstalesperson. Bild: Kira Jarmysj/TT-AP

Vad 44-åringen råkat ut för är fortfarande oklart, men omvärlden reagerade snabbt efter beskedet i torsdags. Både Tyskland och Frankrike erbjöd sig att vårda Navalnyj, och under fredagen landade ett tyskt ambulansflyg med ett medicinskt team redo att hämta honom.

De ryska läkarna sade sig då ha hittat kemiska substanser på Navalnyjs kläder och händer, men tonade samtidigt ner hans hälsoproblem.

– Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen, sade chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

"Livsfarligt vara kvar"

Läkarna på sjukhuset ansåg på fredagen att oppositionspolitikern var för sjuk för transport och skulle bli kvar på sjukhuset fram till dess att hans tillstånd stabiliseras. De tyska läkarna besökte sjukhuset och ansåg tvärtom att Navalnyj visst skulle klara att flygas ut ur landet, enligt organisationen som skickat dit dem, Cinema for Peace.

Samtidigt hävdade politikerns talesperson Kira Jarmysj att det skulle vara "livsfarligt" för Navalnyj att bli kvar på det sibiriska sjukhuset, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Det var längre osäkert om Navalnyj skulle få lämna Ryssland. Hans fru vädjade på fredagen till president Vladimir Putin att låta maken få föras utomlands.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/TT-AP

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning