Navalnyj dömd till fängelse – igen

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i rätten i Moskva på tisdagen. Bild: TT/AP/Pavel Golovkin

Det blev ytterligare ett fängelsestraff för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Den här gången har en domstol i Moskva dömt honom till 30 dagars fängelse för att ha organiserat landsomfattande protester den 5 maj mot att president Vladimir Putin svors in för ytterligare en mandatperiod.

Enligt domstolen ska straffet börja avtjänas omedelbart. Sedan gav sig rätten in i hanteringen av ytterligare ett åtal mot Navalnyj – om vägran att åtlyda polismans order – som kan ge honom 15 dagar till bakom lås och bom.

Totalt greps nära 1 600 människor i manifestationer i 27 olika städer runt i landet den 5 maj, enligt människorättsorganisationen OVD-info, sedan Navalnyj manat till protester under parollen "Inte vår tsar".

Navalnyj, som flera gånger tidigare dömts till liknande straff, förhindrades att kandidera i presidentvalet på grund av en korruptionsdom som han avfärdat som politiskt motiverad.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46