Navalnyj dömd till fängelse – igen

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i rätten i Moskva på tisdagen. Bild: TT/AP/Pavel Golovkin

Det blev ytterligare ett fängelsestraff för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Den här gången har en domstol i Moskva dömt honom till 30 dagars fängelse för att ha organiserat landsomfattande protester den 5 maj mot att president Vladimir Putin svors in för ytterligare en mandatperiod.

Enligt domstolen ska straffet börja avtjänas omedelbart. Sedan gav sig rätten in i hanteringen av ytterligare ett åtal mot Navalnyj – om vägran att åtlyda polismans order – som kan ge honom 15 dagar till bakom lås och bom.

Totalt greps nära 1 600 människor i manifestationer i 27 olika städer runt i landet den 5 maj, enligt människorättsorganisationen OVD-info, sedan Navalnyj manat till protester under parollen "Inte vår tsar".

Navalnyj, som flera gånger tidigare dömts till liknande straff, förhindrades att kandidera i presidentvalet på grund av en korruptionsdom som han avfärdat som politiskt motiverad.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning