Navalnyj dömd till fängelse i Ryssland

Aleksej Navalnyj i rätten under måndagen i Moskva. Bild: Lehtikuva/AFP/Vasily Maximov

Över 1 500 demonstranter greps sedan oppositionsledaren Aleksej Navalnyj manat till protester mot korruption över hela Ryssland. Navalnyj har nu dömts till en månads fängelse.

Protesterna genomfördes i omkring 180 ryska städer, enligt Reuters.

Enligt organisationen OVD-info, som dokumenterar gripanden vid demonstrationer, har omkring 825 personer gripits i huvudstaden.

Reuters reportrar uppskattar antalet deltagare i Moskvaprotesterna till tiotusentals, medan inrikesministeriet anger att 4 500 demonstranter deltog.

I S:t Petersburg har omkring 600 personer gripits i samband med protesterna, rapporterar AFP med hänvisning till OVD-info. Även i Vladivostok, Sotji och Kaliningrad har gripanden skett. Enligt organisationen handlar det om över 1 500 gripna totalt.

"Nytt fenomen"

Rysslandsexperten Lilia Shevtsova beskriver gatuprotesterna som ett nytt – och viktigt – fenomen.

– Demonstrationerna är inte sanktionerade av myndigheterna. Trots att människor riskerar att bli gripna, går de ut och protesterar mot korruption och sviktande moral, säger Shevtsova, som är knuten till brittiska tankesmedjan Chatham House, till TT.

– Det är Putins generation, till och med tonåringar, som har börjat demonstrera. De är osolidariska och misstänksamma mot Kreml, vilket är något nytt.

"Provocerande till sin natur"

Navalnyj greps innan han hann delta i demonstrationerna. Han har nu dömts till en månads fängelse för att ha organiserat olovliga sammankomster, rapporterar flera medier.

I Novosibirsk samlades runt 3 000 människor. Men protester har förekommit i sammanlagt omkring 180 städer.

Åklagarmyndigheten har sagt att polisen kommer att agera mot alla som bryter mot lagen, enligt BBC.

– Det ska inte finnas något tvivel om att vi är beredda på alla tänkbara scenarier och att ordning kommer att säkerställas. Vi hoppas att allt ska ske utan provokationer, även om organisatörernas agerande till sin natur är provocerande, säger Vladimir Tjernikov, ansvarig för säkerhet i Moskva, till nyhetsbyrån Interfax.

Kräver Putins avgång

Den 26 mars slöt tiotusentals människor upp till protester som Navalnyj arrangerade. Även då greps minst tusen personer, inklusive Navalnyj. De demonstrationerna beskrevs som de största missnöjesyttringarna mot den ryska regimen på flera år och många av demonstranterna skanderade krav på ett Ryssland utan president Vladimir Putin. Många som deltog var minderåriga som fötts under hans 17 år vid makten.

Antikorruptionsaktivisten Navalnyj – som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 – har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning