Navalnyj-anhängare hoppas på reaktion i Tomsk – "efter förgiftningen var jag i chock i två dagar"

Aleksej Navalnyj, sida vid sida med Ksenija Fadejeva som hoppas få en plats i stadsfullmäktige i Tomsk. Bilden togs bara någon dag innan Navalnyj blev förgiftad i augusti. Bild: Andrej Fatejev, Aleksej Navalnyjs stab/TT-AP

Förgiftningen av Aleksej Navalnyj kan bli en ögonöppnare för invånarna i sibiriska Tomsk i det lokal- och regionalval som hålls i helgen, hoppas oppositionella. Det var där oppositionsledaren drev kampanj mot korrupta makthavare precis innan han insjuknade.

Ksenija Fadejeva var en av de sista som Aleksej Navalny träffade i Tomsk innan han gick ombord på flygplanet till Moskva och sedan blev svårt sjuk.

– Efter förgiftningen var jag i chock i två dagar, säger hon.

Fadejeva är Navalnyj-allierad kandidat i valet till Tomsks stadsfullmäktige, där röstningen börjar på söndagen. Tomsk var sista stoppet på en turné i Sibirien där oppositionsledaren försökte gjuta mod i sina anhängare och allierade kandidater.

Under resans gång spelade Navalnyj också in filmklipp där han anklagar flera av maktpartiet Enade Rysslands kandidater i de lokala och regionala valen för korruption och maktmissbruk.

Välspridda filmklipp

33-åriga Jelena Basova, som arbetar som säljare i Tomsk, var till en början inte säker på att det stämde att Navalnyj blivit förgiftad där. Sedan såg hon, som flera miljoner andra människor, filmklippen som han publicerat på nätet.

– Allt stod klart för mig, säger hon, och berättar för AFP:s utsände att hon kommer att rösta till stöd för Navalnyjs rörelse i valet.

– Han förgiftades på grund av att han kämpar för sanningen.

Enade Rysslands kandidater i Tomsk, som har drygt en halv miljon invånare, pekas i Navalnyjs filmer ut som ett slags maffia. Företrädare anklagas för att ha förflyttat kommunala verksamheter till egna, privata bolag och Navalnyj försöker förklara det bland annat genom att visa hur mycket av pengarna för en elräkning som landar i politikernas egna fickor.

I klippet åker han också bil genom Tomsk tillsammans med Ksenija Fadejeva, som säger att hon hoppas att många går och röstar.

När hon kampanjar på stadens gator får hon lyckönskningar av vissa förbipasserande, men många går bara förbi, noterar AFP.

Känsla av maktlöshet

Mitja Nemtsev, volontär vid Navalnyj-rörelsens kampanj i Tomsk, säger att det svåraste är att entusiasmera apatiska väljare.

– Människor har intalat sig själva att de är maktlösa, säger han.

– Det finns en föreställning om att politiken är smutsig. Men det är fel, lokala makthavare kan ställa saker till rätta, som i Chabarovsk.

I Chabarovsk, i ryska Fjärran östern, har invånarna demonstrerat i två månaders tid, emellanåt i tiotusental. De vänder sig emot gripandet av deras populäre guvernör, som besegrade Enade Rysslands kandidat och sedan anklagades för brott på ifrågasatta grunder.

Motståndet mot centralmakten i Moskva är större i Sibirien och Fjärran östern.

Viktor Mutjnik, chefredaktör på den oppositionsvänliga tv-kanalen TV2 i Tomsk, poängterar att många Tomskbor har släktingar som deporterades eller avrättades under tsar- eller Sovjetstyret.

– Detta spelar roll i vår relation till Moskva. Men jag skulle inte säga att oppositionens chanser är goda, säger han.

Det hålls guvernörsval i 18 provinser och territorier, elva lokala parlamentsval samt val av lokala styren i 22 regionala huvudstäder under helgen. Röstningen avslutas på söndagen.

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK, men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018, men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande av Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

I stället har Navalnyj drivit en kampanjrörelse som uppmanar väljare att gå till vallokalerna och lägga "smarta röster" – att samlas bakom de oppositionskandidater som bedöms ha störst möjlighet att besegra maktpartiet Enade Ryssland.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning