FN-experter fruktar för Navalnyjs liv

Den ryska oppositionsaktivisten Ljubov Sobol. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/TT-AP

Fyra experter utsedda av FN:s människorättsråd bedömer att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs liv är i fara, och att han behöver få vård utomlands. Flera av Navalnyjs nära allierade greps inför landsomfattande demonstrationer till stöd för den fängslade regimkritikern på onsdagen.

En av dem som gripits är Aleksej Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj, som enligt hennes advokat fördes bort av polis nära sitt hem i Moskva. Gripandet skedde endast någon timme efter att säkerhetstjänsten slitit ut den högprofilerade ryska regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära, ur en taxi i Moskva.

Båda kvinnorna uppger att de var på väg till en av Navalnyjs partilokaler i de centrala delarna av huvudstaden när gripandena skedde.

"Försämrad hälsa"

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i det fängelse där han avtjänar ett straff för påstådd förskingring. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar.

Fyra människorättsexperter utsedda av av FN:s människorättsråd, skriver i ett uttalande på onsdagen – som inte sker officiellt i FN:s namn – att de är "djupt bekymrade för att Navalnyj hålls under förhållanden som skulle kunna mäta sig med tortyr".

"Fara för hans liv"

De tillägger att han bör få vård utomlands och att det föreligger "allvarlig fara för Navalnyjs liv".

På flera platser i Ryssland hölls under onsdagskvällen demonstrationer till stöd för Navalnyj. Protesterna skedde samma dag som president Vladimir Putin höll sitt årliga tal till det ryska parlamentet.

Polisen avrådde från att delta i demonstrationerna och bemötte protesterna med våld och frihetsberövanden på de platser där folksamlingar dykt upp.

Observatörsgruppen OVD-Info uppger att polisen genomfört razzior och frihetsberövat en rad aktivister i minst 20 olika städer runt om i Ryssland inför protesterna. Över 300 personer har omhändertagits vid demonstrationer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning