Nautor profilerar sig med ny 36-fotare

Med sin nya Clubswan 36 hoppas Nautor hitta en ny publik. Seglare som nöjer sig med en mindre – men minst lika högklassig – båt.

Med den nya 36:an kan man säga att varvet tar ett steg tillbaka. Den första Swanbåten som byggdes var en 36-fotare. Men där slutar likheterna. Den nya 36:an har den allra senaste tekniken ombord.

– Den är perfekt både för erfarna kappseglare, men också för nya entusiaster, säger Philippe Oulhen, som är ansvarig för det nya segmentet.

Det handlar inte om någon liten båt. Med sina 11 meter erbjuder den fortfarande den komfort som är Nautors varumärke och som man inte är beredd att pruta på. Men den är lättare, smidigare att transportera och kan hanteras av en betydligt mindre besättning. Den har också tekniska egenskaper som är skräddarsydda för höga farter.

– Våra 42- och 45-fotare är populära och har sålt bra, men vi kände också att det finns efterfrågan på något helt annat, säger Philippe Oulhen.

Clubswan 36 är Nautors senaste lansering. En 11 meter lång båt som ska attrahera nya typer av kunder. Philippe Oulhen är ansvarig för lanseringen. Bild: Eva-Stina Kjellman

Den första prototypen av 36:an ska vara klar i slutet av året och varvet hoppas kunna sälja 20 stycken inför säsongen 2019.

– Segling har länge handlat om cruising och komfort, men nu vill många tillbaka till racingen, säger Nautors vd Enrico Chieffi.

98-fotare ny maxibåt

Samtidigt som Nautor satsar på en mindre racingmodell, tas de traditionella modellerna till en ny nivå. Varumärket Clubswan representerar racingbåtarna, medan de större Swanbåtarna går under benämningen maxibåtar. Där är årets nyhet en 98-fotare med all den komfort och kvalitet som förväntas av en större båt. En uppdelning i olika segment var ett måste.

– Det handlar i dag om två helt olika marknader och kundgrupper, säger Enrico Chieffi.

För fyra år sedan startade Nautor ett långtidsprojekt för att styra upp verksamheten – samtidigt som branschen upplevde några av de tuffaste åren på länge. Operativa direktören Kjell Björklund säger att produktlinjerna och modellerna behövde definieras. Ett annat behov var att effektivera produktionen. Hösten 2017 flyttades snickeriet från Kållby till fabriken i Jakobstad och nu pågår nästa stora byggprojekt: En 130 meter lång hall som ska användas för montering. Prislappen för bygget är 4,8 miljoner euro.

– Vi har också investerat i ny lamineringsutrustning och ett nytt måleri med den senaste tekniken. Totalt sett handlar det om ett projekt på 10 miljoner euro, säger Kjell Björklund.

Nautor satsar som bäst på att bygga ut båtvarvet i Jakobstad. I februari 2019 ska den förstorade monteringshallen vara klar. Bild: Eva-Stina Kjellman

Fakta

Nautor's Swan

Varvet grundades i Jakobstad 1966 av Pekka Koskenkylä. Den första båten var en Swan 36.

Varvet ägs och drivs sedan 1998 av italienaren Leonardo Ferragamo och en rad andra investerare.

Har sedan starten byggt över 2000 segelbåtar. Den minsta på 36 fot och den största 131 fot.

Båtvarvet har under åren haft produktionshallar i både Kronoby och Kållby, men från och med nästa år ska merparten av produktionen finnas under samma tak i varvets huvudsäte BTC (Boat Technology Center) i Jakobstad.

Har i dag cirka 250 anställda.

Nya modeller 2018: Swan 98 och Clubswan 36.

När utbyggnaden är klar i februari 2019 finns det mesta av produktionen koncentrerad till Jakobstad. Och varvet har för tillfället sin största orderstock någonsin.

– Jo, det ser bra ut nu, säger Kjell Björklund.

– Men den här branschen är väldigt konjunkturkänslig och det är snabba svängningar.

Ytterligare ett led i projektet är att satsa på Nautors internationella närvaro. Varvets egna serviceanläggningar och nätverket av agenturer har setts över. En satsning på Asien är också på gång, men den har enligt Enrico Chieffi ännu inte riktigt tagit den fart man önskar.

Journalister från 20 länder

Vid kajen utanför varvet i Jakobstad står en representant för den nya maxilinjen, den första Swan 78:an, med grått skrov, ljusa trädetaljer och svart mast och svart segel. En specialbeställning av kunden som kommer att använda båten både som familjebåt och för kappsegling. Designern Germán Frers är nöjd med det han ser när står bakom rodret och styr ut mot havet utanför Jakobstad.

– Det här är den bästa Swanbåten jag jobbat med på 20 år och det beror mycket på att jag och teamet har haft väldigt fria händer i utformningen. Det är en modern båt med god prestanda, säger han.

Designern Germán Frers är nöjd med den nya 78:ans egenskaper till sjöss. Han påstår att den rent av är den bästa Nautorbåten. Bild: Eva-Stina Kjellman

Tack vare teleskopkölen är utrymmet under däck väldigt generöst. Ägarkabinen finns i fören, vilket ger ett öppet intryck.

– Den är perfekt för familjer som vill åka på långsegling och upptäcka världen. Vi har också jobbat extra mycket med säkerheten ombord, säger Peter Naeyé som ansvarar för maxilinjen.

Med ombord finns också ett tjugotal journalister från lika många länder.

– Det är en medveten strategi. Vi vill bli bättre på att visa upp för världen vad vi gör här långt uppe i norr, säger Kjell Björklund.

Det nya mottot för produktionshallen är att det ska vara mer än en fabrik – ett ställe där kunder och seglare ska kunna samlas och träffas.

Samma tanke finns också i det nya måleriet där en av väggarna består av stora fönster. På andra sidan finns soffor där ägaren eller andra gäster kan se på när båten målas. Också det en hel vetenskap i dag.

En andra likadan 78:a färdigställs som bäst inne i monteringshallen. Men den är traditionellt vit med blåa detaljer.

– Maxibåtarna är serieproduktion, men varje båt är ändå unik och individuellt anpassad efter kundens önskemål, säger Peter Naeyé.

Till höger i produktionshallen syns däcket på en fem-före-färdig Swan 115. Bild: Eva-Stina Kjellman

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02