Naturskydd ska uppmuntra till hållbar livsstil

Miljöforskningen vill lyfta de framgångshistorier som riskerar att överröstas av larmrapporterna. Forskarna bjuder in barnfamiljer till Naturhistoriska centralmuseet på söndag för att känna på naturskyddet med egna händer.

När rapporter om klimathot, övergödning och annan miljöförstörelse duggar tätt är det lätt hänt att folk förlorar hoppet och intresset för naturskydd. Apati är det sista som behövs. Det internationella initiativet Earth Optimism lanseras som en vitaminspruta för fortsatt engagemang.

– Vi får inte låta folk förlora hoppet, för då passiveras de. Genom att peka på möjligheter hoppas vi kunna motivera allmänheten att hjälpa till att lösa problemen, säger miljöforskaren Johanna Eklund som håller i initiativet i Finland tillsammans med Álvaro Fernández-Llamazares på Helsingfors universitet.

Hon syftar på att de flesta av naturskyddets framgångshistorier spinner kring en enskild art. Jättepandan i Kina, lejonapan i Brasilien och havsörnen i Östersjön kunde ha försvunnit för gott om det inte varit för enastående skyddsinsatser, men hur fina de här historierna än är blir fokus lätt fel.

Modernt naturskydd handlar om att skydda artens livsmiljöer, hela ekosystem. Att rädda en art hjälper inte om dess livsmiljö försvunnit. Men Johanna Eklund vill vidga vyerna ytterligare.

– Enskilda arter fungerar som flaggskepp när det gäller att skydda livsmiljöer, men vi borde ta följande steg och fokusera på hållbara livsstilsval. Det ökade intresset för vegetarisk kost är ett exempel som i förlängningen skyddar miljöerna, säger Johanna Eklund.

Mycket av miljöforskningen visar dessvärre på en allt brantare nedgång – arter dör ut i en hisnande takt. Earth Optimism blundar inte för utförsbacken, utan visar snarare var bromspedalen sitter, och att vi tillsammans kan trampa på den och klara av utmaningen. För poängen med miljöskydd är inte bara att det ligger ett egenvärde i att vi har många slags lavar, myggor och fåglar i skogarna, utan också att vi mår bättre av det.

– Det är viktigt med forskningen som visar på hälsoeffekterna av biodiversitet, säger Johanna Eklund.

Hon vill ändå ta ner forskningen till vad den betyder för dig eller mig.

– Genom hållbara levnadssätt och konsumtion kan vi påverka att det inte skövlas lika mycket skog.

Skydd gör skillnad

En annan poäng med Earth Optimism är att visa att naturskyddsområden faktiskt gör en skillnad. Johanna Eklund har disputerat om hur skogstäcket har utvecklats inom skyddsområden och hur det skulle ha utvecklats om samma områden inte hade skyddats.

– Visst pågår illegal avverkning också i naturskyddsområden, men ändå i mindre utsträckning, säger hon.

Earth Optimism samlar både forskare och allmänheten kring miljöskyddet, den här veckan i 23 städer på fem kontinenter. I många fall kulminerar veckan på Jordens dag (Earth Day), men för att undvika en krock med vetenskapsmarschen sparar Helsingfors det roligaste till söndag. Då får barnen smaka på naturskydd på Naturhistoriska centralmuseet.

Johanna Eklund, Álvaro Fernández-Llamazares och ett 20-tal av deras kolleger guidar barnen genom lekar, spel och frågesporter. De livligaste får leka tafatt i försvinnande livsmiljöer medan de lite lugnare får skapa och fånga pappersfjärilar med riktig fjärilshåv och lära sig att också fjärilar kan bli sjuka. Spårning och igenkänningstester ska hjälpa barnen att bygga en naturrelation.

Evenemanget för barn ordnas på Naturhistoriska centralmuseet på söndag kl 13–15. Familjerabatt beviljas på inträdesbiljetten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03