Naturligt att Sverige och Finland koordinerar sina beslut

Kampanjen vill skapa opinion för en anslutning som man hoppas skall leda till avskaffande av alla kärnvapen. Målet är bra och vår statslednings uppgift är att utreda vilka konsekvenser en anslutning ha.

Mitt råd till Pirkko Lindberg (HBL Debatt 6.2) och andra som driver kampanj för att Finland skall ansluta sig till konventionen om förbud mot kärnvapen (som trätt i kraft) är att ta reda på vad vår regering har för planer i frågan. Konventionen nämns både i regeringsprogrammet och regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska meddelande (29.10.2020) i vilka redovisas för Finlands linje i nedrustnings- och kärnvapenfrågor. Om dessutom tre regeringspartier fortfarande stöder anslutning är det skäl att fråga dem om deras fortsatta agerande.

Inget av de nordiska länderna har anslutit sig och det skulle vara naturligt att åtminstone Sverige och Finland koordinerar sina beslut med tanke på vårt nära säkerhetspolitiska samarbete.

Kampanjen vill skapa opinion för en anslutning som man hoppas skall leda till avskaffande av alla kärnvapen. Målet är bra och vår statslednings uppgift är att utreda vilka konsekvenser en anslutning har och om konventionen är ett dokument som för världen närmare målet och att konventionen inte inverkar försvagande på andra nedrustningsprocesser.

Pär Stenbäck, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning