Naturfotografer utan skägg

Kungsfiskare. Heidi Holmlund följde ett kungsfiskarpar vid Sjundeå å i fjol. Bild: Heidi Holmlund

På naturcentret Haltia i Noux visar 60 nordiska, kvinnliga fotografer att man inte behöver vara man för att behärska naturfotografi.

– Naturfoto har länge varit en manlig domän. Vi vill framhäva att kvinnor gör samma sak, och sporra de kvinnliga fotograferna att ta plats på scenen, säger Biofoto Finlands ordförande Heidi Holmlund.

På utställningen Sixty Chicks and Wild Pics visar de finländska, svenska och norska fotograferna naturbilder från sina hemländer.

– Vi vill ge naturen i vår närhet uppmärksamhet. Man behöver inte åka till Galapagos för att fotografera.

En lappuggla brer majestetiskt ut sina vingar, svanar lyfter med poetisk oskärpa, rävungar leker – och en entusiastisk människa njuter av klipporna vid en sjö. Mia Falck har gjort det till sin grej är att fotografera nakna kvinnor i naturen.

Heidi Holmlund fotograferar ofta vid Sjundeå å.

– Med mina bilder vill jag väcka Sjundeåborna och andra. Ån är gudomlig, det känns som att vara ute i vildmarken i Amazonas när man paddlar längs den.

Här finns unika växter och fågelarter, som kungsfiskaren.

– Den största upplevelsen var för ett år sedan, när jag såg kungsfiskaren för första gången i mitt liv. Sedan dess har jag följt den, det enda jag inte sett är dess ungar.

Kameran är alltid med

Alla tjugo finlandssvenska fotografer på utställningen går Axxells utbildning i naturfotografi. Viveka Rabehl från Ekenäs blir klar nästa vår.

– Tyvärr, för det är en mycket givande utbildning. Jag började för mitt höga nöjes skull och för att öka kunskapen. Det här är det jag egentligen alltid velat göra även om jag inte förstod det tidigare, säger Rabehl som är sjukpensionär efter en svår cancer.

Rabehl har alltid kameran med sig och hittar nästan alltid något att fotografera.

– Under en tid bestämde jag mig för att ta en bild varje dag och då utvecklade jag förmågan att hitta motiv. Jag stannar alltid bilen när jag ser en hjort, ibland kan det bli en bild.

Rabehl har en förkärlek för skärgårdsmiljö, och bland djuren är hon speciellt intresserad av kattdjur, uvar och björnar.

– Jag har varit i ett björngömsle i Kuhmo två gånger. Det är en häftig upplevelse, något som alla borde göra någon gång. Det närmaste jag sett en björn är på tjugo meters avstånd, det var en ung björn som var mycket nyfiken.

Den största delen av fotograferna på utställningen lever på annat än fotografering.

– För att kunna leva på att sälja fotografier måste man skriva artiklar till bilderna, säger Rabehl.

Sixty Chicks and Wild Pics visas på Finlands Naturcentrum Haltia (Nouxvägen 84, Esbo) till början av 2017. Utställningen, med bilder av 60 finländska, svenska och norska kvinnliga naturfotografer, har tidigare visats i Sverige och Norge.

Den finlandssvenska föreningen Biofoto Finland har cirka 100 medlemmar från Borgå till Jakobstad, och ungefär hälften är kvinnor. Biofoto finns också i Sverige och Norge.

Axxells utbildning i naturfotografi är treårig och sker på deltid. Under vinterhalvåret är Brusaby i Kimito bas, under sommarhalvåret är de studerande ute i markerna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning