Naturen är Costa Ricas stora trumf – den som kastar skräp kan få böta 500 dollar

Heta källor, vattenfall, naturstigar och vattenfall möter den som besöker Costa Rica. Bild: Mostphotos

"Pura vida" säger man ofta i Costa Rica. Det betyder rent liv. Och det är mycket rent i Costa Rica, även kallat Centralamerikas Schweiz. Här bötar man 500 US-dollar om polisen ser att man kastar skräp. Kranvattnet går att dricka nästan överallt. Turismen är landets största industri och man förstår sig verkligen på att plocka pengar av gästerna. Går jag med Mario på museum betalar jag som utlänning nio US-dollar i inträde medan han betalar bara tre.

Drivved sköljs upp på stranden i Puntarenas som ligger vid Nicoyabukten i västra Costa Rica. Bild: Sonja Hellsten

Här hamnade jag av en ödets nyck. Jag skulle till Nicaragua, men det blev oroligt där och jag ombokades till grannlandet Costa Rica för att senare fortsätta till Nicaragua.

– Så många bilar, och vilket trafikkaos, var mitt första intryck när vi körde genom huvudstaden San Jose till min värdfamilj i Mata de Platano, även kallat El Carmen. Härifrån tar det en halv timme med buss in till San Joses centrum.

Costa Rica ligger på tredje plats i Latinamerika efter Argentina och Mexico när det gäller biltäthet. Men bilarnas medelålder är 16 år och det märks där vägarna är mera krävande.

Man ska ha stor tur om man lyckas fotografera aktiva vulkanen Arenal utan molnmössa. Man trodde den var död men 1968 fick den plötsligt ett utbrott. I närheten finns heta källor och sjön Arenal. Bild: Sonja Hellsten

Ökänd trafikkultur

När jag på motorcykel kom norrifrån längs en kurvig bergsväg i riktning mot huvudstaden passerade jag minst ett halvdussin bilar som stod vid vägkanten med motorhuven upplyft.

Motorcyklarna är många, olyckorna likaså. Den kombinerade avgiften för trafikrätt och obligatorisk försäkring, marchamo, är baserad på olycksstatistiken och hela 23 procent dyrare för motorcyklar 2019 än 2018. Trafikkulturen i Costa Rica är ganska ökänd.

Folks arbetsresor förlängs av trafikkaoset. Relativt korta sträckor kan ta orimligt lång tid.

Systemet med hängbroar hör till de definitiva turistattraktionerna i Costa Rica. Bild: Mostphotos

– Min sons arbetsresor tar två timmar morgon och kväll, säger Magda som bor i Desamparados, en ort öster om San Joses centrum.

Turismproffset Jeffry Jiménez Sánchez på Holiday Inn Aurola i San Joses diplomatkvarter har en daglig arbetsresa på tre timmar sedan han flyttade till landet och började köra motorcykel till jobbet.

Koyoternas ylande håller honom vaken på nätterna men han slipper storstadsvimlet och motorcykeln använder han därför att det är billigare än bil.

– Bränslet är dyrt här.

Seismisk aktivitet är inget bygghinder i San Jose. Holiday Inn Aurola med 18 våningar ovanför marken klarar jordskalv upp till magnituden 9 på Richterskalan. Bild: Sonja Hellsten

Hotellet han marknadsför byggdes för 38 år sedan, har 18 våningar över och två under marknivån. Simbassängen ligger i tredje våningen. Byggnaden klarar jordbävningar upp till 9 på Richterskalan.

Hotellets läge avspeglas i gästgalleriet. Presidenter och andra höga politiska dignitärer tar in här och i december hade man för första gången gäster från Finland. Finländare kommer också i januari, februari och mars.

Isabel rustad för en vända med trampcykeln och skribenten för en tur med sin kinesiska motorcykel Serpento Aspid 150 cc. Bild: Marisol Obando

Petri Jaakkola på Jaakkola Tours säger att man i Norden har fått upp ögonen för Costa Rica och Centralamerika som turistmål även om det ligger långt borta. En starkt bidragande orsak är att det finns direktflyg från Europa.

Hög servicenivå

– Servicenivån är mycket hög i Costa Rica, naturturismen mycket utvecklad och avstånden korta, sammanfattar Jaakkola som på sin topplista sätter sandstränderna, naturstigarna, hängbroarna, bad i de heta källorna vid aktiva vulkanen Arenal och canopyturer, det sistnämnda innebär att man rutschar i luften längs vajerbanor i vildmarken.

Demokratin i landet är stabil och presidenten har ställt i utsikt att samkönade äktenskap ska vara ett faktum år 2020. Landet ska vara koldioxidneutralt året därpå. Försvarsmakten gjorde man sig av med redan 1949, men man har i stället en välutrustad polis. Costa Rica plågas av drogtrafik, och människohandel förekommer också. Machokulturen är fortfarande stark och rätt många kvinnor dödas årligen av nuvarande eller tidigare partner.

Prismässigt erbjuder Costa Rica turisten allt mellan kunglig lyx och den enklaste formen av inkvartering. Tidsmässigt rekommenderar Jaakkola att man besöker landet mellan november och april då det är torrtid. Klimatet är subtropiskt och tropiskt. Det är hett på låglänta områden, men skönt svalkande i bergsregionerna. Många vackra sandstränder ligger på båda sidorna av landet.

Jag bor i en familj som betalande gäst. Jag kom den 7 oktober och har fått ganska mycket regn över mig. Boendet ordnades privat via en god vän i Nicaragua. Familjen består av två vuxna och en nioåring, två akvariefiskar, två hundar och en katt. Alla fyrbenta är räddade från eländiga förhållanden.

Mario är farmaceut, far tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen. Marisol är modedesigner och arbetar hemma i sin ateljé. Isabel går i franska skolan och hämtas av skolbussen lite före sju. Jag, en pensionerad finländsk journalist, har delat deras dagliga liv och fått en inblick i hur folk lever och har det på gräsrotsnivå.

Bild: Ksf Media

Lantlig idyll med gröna ängar och betande boskap nedanför aktiva vulkanen Irazu nära huvudstaden San Jose. Bild: Sonja Hellsten

Ibland skakar det

Jag har vant mig vid att sängen skakar då och då. Jordskalv är vanliga i Costa Rica där den seismiska aktiviteten är stor. Landet har också tio aktiva vulkaner. Två av dem ligger nära San Jose och förser oss ibland med lite aska.

Min familj har ingen bil så vi har gått till fots, åkt buss och taxi. Busstrafiken är välutvecklad i hela landet. Taxi är billigt, och i några tätorter finns det pendeltåg.

Vi har firat födelsedagar, besökt familjens släkt och vänner, sett närliggande städer och tillbringat ett långt veckoslut tillsammans i en stuga i bergen. Jag har dagligen rastat ampra taxfröken Chanda, ibland matat fiskarna och på eftermiddagarna umgåtts med Isabel när hon kommit från skolan.

Vi har varit på bio, ätit pizza och fyndat begagnade kläder. Jag köpte mitt livs första smarttelefon i San Jose och fick ett costaricanskt telefonnummer.

I området där vi bor är luften för det mesta sval och frisk, vi är på 1 100 meters höjd omgivna av blågröna berg ibland insvepta i moln. December är den kallaste månaden, då kan det vara runt 15 plusgrader på morgonnatten.

För att kunna rör mig mer självständigt köpte jag en billig, begagnad kinesisk motorcykel som snällt fört mig till landets västra och norra delar längs övervägande goda vägar. Somliga var hårt trafikerade, andra fick jag nästan ha för mig själv.

Högsta tillåtna hastighet är i regel 80 km i timmen, men för det mesta är man tvungen att hålla sig till 60 och 40. På många ställen vindlar det därtill mycket uppåt och nedåt, så man får räkna med längre restider än i Finland. Vägskyltningen är inte heller alltid så tydlig och i virrvarret av enkelriktade gator fann jag mig ibland köra mot trafiken.

Fakta

Costa Rica

Gränsar till Nicaragua, Panama, Stilla havet och Karibiska sjön.

5 miljoner invånare på 51 100 kvadratkilometer.

Spanska är huvudspråk men engelska talas allmänt. 70 procent är romerska katoliker.

Hög levnadstandard och bra socialskydd. Hög utbildningsnivå.

Liten emigration men många immigranter, främst från Nicaragua.

Stabil ekonomi tack vare turismen, som är starkt inriktad på ekoturism. Landet har flest turister i hela Centralamerika.

Naturskyddsområden täcker 23 procent av landets yta. 5 procent av världens arter lever i Costa Rica.

Av 112 vulkaner är tio aktiva. Två av dem ligger nära huvudstaden San Jose.

80 procent av landets energi produceras med vattenkraft.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning