Nattskötare våldtog försvarslös patient

Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

En nattskötare vid en boendeenhet i Helsingfors har dömts till ovillkorligt fängelse i nästan 5 år för grov våldtäkt. Offret var enligt tingsrätten helt försvarslöst.

Mannen, som arbetade vid ett boende för personer med funktionsnedsättning, häktades i juni. På måndagen föll domen i Helsingfors tingsrätt.

Enligt tingsrätten har han gjort sig skyldig till grov våldtäkt eftersom gärningen riktade sig mot ett offer som var helt försvarslöst.

Av domen framgår att mannen under två nätter i maj gått in i patientens bostad och där haft samlag med offret, flera gånger med fingrarna och en gång med sitt könsorgan.

Offret hade enligt rätten varit vaken och förstått vad som skedde, men kunde på grund av sin sjukdom inte försvara sig eller ropa på hjälp.

Följande natt hade patienten berättat om det skedda för en annan anställd. Under förundersökningen hördes offret med hjälp av tavlor med bokstäver och siffror, bevisning som också tingsrätten godkände även om målsäganden inte kunde höras under själva rättegången på grund av sitt hälsotillstånd.

På offrets lakan hittade polisen under förundersökningen sperma och dna från den sedan dömda personen.

Förutom att offret var försvarslöst, ser rätten gärningen som grov eftersom våldtäkterna skedde flera gånger. Dessutom handlade det om en vårdare som utnyttjade sin position i förhållande till sin patient. Därför döms han till ett ovillkorligt fängelsestraff på 4 år och 9 månader samt till att betala skadestånd på 13 000 euro.

Den åtalade har nekat att han gjort sig skyldig till brott, men tingsrätten anser att förklaringarna inte är trovärdiga.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning