Nattrobot sopar gatorna på Busholmen

Så här såg det ut när soproboten åkte längs gatan på tisdagen. Bild: HBL

Kvällsjoggare och nattsuddare kanske stöter på en lite ovanligare maskin den här veckan på Busholmen i Helsingfors.

En ny robot ger sig ut i natten i Helsingfors. Den kommer att sopa gatan på Medelhavsgatan på Busholmen och på Banan.

Det är frågan om ett försök i regi av Helsingfors innovationsbolag Forum Virium. För roboten står företaget Trombia Technologies. Även stadens byggtjänst Stara är med om samarbetet.

Det här är inte första gången som man i Helsingfors gör ett försök med robotar. I fjol tog sig en "sushirobot" fram i en matbutik i köpcentret Redi, och levererade matvaror till de boende i den intilliggande skyskrapan.

Från och med måndagen den 19 april kommer roboten att rulla fram. Testet, som pågår kvälls- och nattetid, avslutas den 27 april.

Enligt företaget självt har man utvecklat världens första autonoma och eldrivna soprobot. Den lär förbruka bara 15 procent av den energi som traditionella sopsugmaskiner använder. Själva sopningen ska inte ge upphov till några utsläpp samtidigt som roboten använder mindre vatten än de vanliga maskinerna.

"Sopmaskinen är så tyst att det går rengöra gatorna nattetid, då också trafiken störs så lite som möjligt", säger vd Antti Nikkanen på Trombia Technologies i ett pressmeddelande.

Under testperioden tittar man närmare på hur bullrig roboten är samt hur väl den sopar gatorna. Roboten ska kunna uppfatta om en fotgängare kommer emot och stanna.

Roboten kommer dock inte att rulla omkring utan övervakning. Personal kommer att finnas på plats för att se till att inget farligt inträffar.

Helsingfors tar gärna emot respons av dem som stöter på roboten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning