Nattportier med täcknamn

SPIONSERIE. Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Elizabeth Debicki, Olivia Colman och Tom Hollander ses i rollerna i Susanne Biers John le Carré-televisering. Bild: MTV3

John le Carré, Susanne Bier och Hugh Laurie är affischnamnen i sommarens spionserie.

The Night Manager sänds i MTV3 onsdagar kl. 21.00.

John le Carré är en författare vars spionromaner ofta filmatiserats. För tillfället rullar Our Kind of Traitor med Ewan McGregor på biograferna, och Tomas Alfredsons Tinker, Tailor, Soldier, Spy från 2011 delar publiken; en del älskar dess gråa sjuttiotalsmelankoli, andra somnar av den komplicerade intrigen.

The Night Manager som utkom 1993 – på svenska 1994 under titeln Nattjänst – har däremot haft en längre väg till filmatisering. Två gånger har dess rättigheter sålts; första gången skulle Sydney Pollack regissera, och när det inte blev av köpte Brad Pitt rättigheterna, vilket heller inte ledde till någon film. Det är alltså tredje gången gillt när en av Danmarks kändaste regissörer, Susanne Bier, nu gjort romanen som tv-serie, en samproduktion mellan BBC och amerikanska AMC.

Bier tar sig vissa friheter med handlingen: romanen utspelar sig i Centralamerika på 1990-talet, medan tv-serien som MTV3 visar i åtta delar är förlagd till Mellanöstern och länderna kring Medelhavet på 2010-talet. Handlingen inleds med oroligheterna under arabiska våren 2011 i Egypten då den brittiske exsoldaten Jonathan Pine (Tom Hiddleston) jobbar som nattportier på ett internationellt lyxhotell i Kairo. Han kommer över dokument som avslöjar en omfattande vapenhandel, vilket får så förödande konsekvenser att han tvingas ta till sjappen till ett schweiziskt alphotell.

Det här är upptakten till en katt- och råttalek och spionintrig där Pine förses med falsk identitet av den brittiska underrättelsetjänsten som ger honom uppdraget att infiltrera sig med vapenhärvans ledare, den slipade miljardären Richard Onslow Roper (Hugh Laurie) och hans innersta krets.

Bier har ytterligare justerat romanförlagan och luckrar upp det starka homosociala draget hos le Carré genom att byta kön på personen som leder spionarbetet. Olivia Colman spela den flärdfria, kantiga Angela Burr i en serie med hög glamourfaktor och vars övriga kvinnor är flickvänner och älskarinnor. Pine själv är en melankolisk variant av James Bond i sina eleganta kostymer, undanglidande och gåtfull och begärd av kvinnor. Det är en påkostad produktion inspelad i England, Marocko, Schweiz, Mallorca och Turkiet.

John le Carré gör själv en cameoroll i en restaurangscen någonstans i mitten av serien.

Malin Slotte TV-redaktör

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning