Nattligt dopp eller till frisören vid midnatt? Helsingfors nattliv ska bjuda på mer än klubbar och krogar

I framtiden kunde man tänka sig fler nattliga dopp i Simstadions bassänger. Bild: HBL-Arkiv/Cata Portin

Helsingfors ska bli en stad med ett nattliv som inte bara är bundet till restauranger och klubbar. Nu anställer staden en särskild nattlots.

Helsingfors stad vill öka utbudet i nattlivet och då handlar det inte enbart om att skapa förutsättningar för en ökad restaurang- och nattklubbsverksamhet. En utredning om Helsingfors möjligheter om nätterna är färdig.

– Hur skulle det vara med ett dopp på Simstadion klockan 4 morgonen eller en nattlig kryssning i Helsingfors skärgård, frågar man sig i utredningen som är gjord av föreningen Live Fin ry på uppdrag av Helsingfors stad.

Kontentan av utredningen är att staden anställer en "nattlots" med uppgift att fungera som ett språkrör mellan olika aktörer och företagare i nattlivet.

I undersökningen kommer det fram att aktörer och företagare önskar mindre byråkrati och att det finns ett behov att skapa unika natthändelser i Helsingfors. Kollektivtrafiken borde fungera på natten och man vill också ha en tryggare stad efter mörkrets inbrott.

Mer högljudd marknadsföring

Företagaren Mikko Leisti har deltagit i utredningen. Han har ett långvarigt förflutet som krögare och grundare av festivalen Art Goes Kapakka.

– Det är en intressant öppning av staden att anställa en nattlots. Det finns ett växande intresse för att utveckla en stad nattetid också utanför restaurang- och nattklubbslivet. När man rör sig på stan är det mesta stängt på natten. Helsingfors är en intressant stad som har blivit oerhört levande så jag har stora förhoppningar på framtiden, men marknadsföringen borde var mer högljudd.

Byråkratin ser han inte som ett större hinder.

– Natten som en tidpunkt under dygnet måste få ett större erkännande. Staden borde anställa tjänstemän som jobbar på nätterna och som har hand om byråkratin för olika evenemang, säger Leisti.

Tandläkare på natten?

I utredningen tas det fram om det finns möjligheter att utveckla särskilda stadsdelar för den som lever livet på natten.

– Det är en intressant tanke, men kunde man tänka sig det här ur ett bredare perspektiv, så att en företagare som är intresserad av att erbjuda tjänster på natten inte skulle behöva flytta sin verksamhet till en stadsdel som bara är konstruerad för nattlig verksamhet.

Kan du själv tänka dig att besöka frisören eller tandläkaren på natten?

– Det är en bra tanke, men nödvändigtvis vill jag inte besöka tandläkaren klockan 2 på natten, men varför inte klockan 22. Vi kommer allt mer ifrån den här tanken om service mellan 8 och 16, säger Leisti.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning