Nattens hårda vindar bröt strömmen i mer än 40 000 hushåll – tusentals fortfarande utan el

Det blåste hårt också utanför Eirastranden i Helsingfors på fredag kväll. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Hårda vindar drog in över landet natten mellan fredag och lördag och orsakade elavbrott på många håll. Särskilt drabbades Österbotten och mellersta Finland.

På lördagsmorgonen var tusentals hushåll fortfarande utan el i bland annat Vasa, Krisitinesstad, Närpes, Malax och Korsnäs, visar Energiindustrins karta över elavbrott. Merparten av hushållen har ändå fått strömmen tillbaka.

Vid Sälgrund utanför Kaskö uppmättes över 27 meter i sekunden under fredagskvällen, och i byarna nådde vinstyrkan till och med 33 meter i sekunden, meddelar Foreca.

Ett lågtrycksområde rör sig över södra Finland under lördagen och för med sig rikligt med regn. På söndag blir vädret kallare och i början av veckan kan också södra Finland få lokala snöfall, enligt Foreca.

Meteorologiska institutet varnar fortfarande för hård vind speciellt i landets östra delar och på Finska viken och Bottenhavet. Vindstyrkan kan uppgå till 19 meter i sekunden på Finska viken och Meteorologiska institutet varnar för höga vågor i alla havsområden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning