Nätskojare gav det högsta budet på muminmugg – "Det kan vara bra att känna till att fuskprofiler är rätt vanliga"

7 100 euro fick Thomas Riska för sin muminmugg, efter att först ha råkat ut för falsk budgivning. Bild: Cata Portin

I helgen såldes Thomas Riskas muminmugg för 7 550 euro. Men det högsta budet visade sig vara falskt.

Först såg allt bra ut, det var flera personer som bjöd på den gula Fazer-muggen från 2004 under hela fredagen.

Budgivningen gick ut på lördag klockan 12.30, och vid 12-tiden märkte Thomas Riska att en ny profil hade skapats och börjat bjuda på muggen.

– Jag såg att den här personen hade en icke-identifierbar profil som varken köpt eller sålt något tidigare på auktionssajten. Men det kunde förstås ha en naturlig förklaring, att det var någon som verkligen var ute efter muggen och skapat en profil enkom för detta köp.

Budgivningen fortsatte intensivt till klockan 13, då den nyskapade profilen lade det segrande budet.

– Jag fick kontaktuppgifterna från huuto.net, men numret gick inte att nå. Profilen hade en adress i Keminmaa och jag kollade att det fanns ett bostadsområde där ute i glesbygden. Men redan då kändes det lite suspekt, på e-postadressen fick jag inget svar, berättar Riska som är anställd på KSF Media.

Han anade oråd och kollade upp namnet på personen. Det fanns en lärare med det namnet i Keminmaa, och adressen som hade matats in på auktionssajten var Skolvägen.

– Det kan ju ha varit en tidigare elev som velat skämta med läraren och använde fuskprofilen i hans namn, funderar Riska.

"En medveten risk"

På huuto.net kan man välja mellan att tillåta alla att bjuda på en pryl, eller bara tillåta identifierade personer som registretat sig med bankkoder. Orsaken till att Riska valde att tillåta alla var att han marknadsfört muminmuggen också i Sverige och därför väntade sig flera svenska spekulanter.

– Jag visste att jag skulle få bud från samlare i Sverige, och ville inte göra det besvärligt för dem att gå med i budgivningen. Att tillåta icke-identifierade personer var en medveten risk som jag tog.

Senast Riska sålde en muminmugg för 5 000 euro dök det upp ett fuskbud då budgivningen kommit halvvägs.

– Då kontaktade jag sajten som genast stängde av den profilen. Nu kom fuskbudet med så kort varsel så jag inte hann reagera innan budgivningen var över.

Lyckligt slut

Historien slutar ändå lyckligt eftersom Riska genast tog kontakt med de budgivare som hamnat på andra och tredje plats. Båda var fortfarande villiga att köpa.

– Vi kom överens om ett pris på 7 100 euro med tvåan.

Nu är affären rodd i hamn, säger Riska lättad.

– Mitt mål var att få 7 000 euro, så jag är nöjd med detta och gräms inte över att det högsta budet var falskt, men det kan vara bra att känna till att fuskprofiler är rätt vanliga.

Muminmuggarna dyrbarast

Produktutvecklaren Juho Laatikainen på Sanoma Digital Finland, dit huuto.net hör, är inte förvånad över den falska profilen eftersom muminmuggarna hör till det värdefullaste som säljs på sajten.

– Vår kundservice får mycket förfrågningar om oklara fall där köpare och säljare har missförstått varandra, eller konton som inte existerar. Men om man ser på den stora volym prylar som säljs via oss, så skulle jag säga att problemfallen är rätt få.

Laatikainen påminner om att man som köpare eller säljare är juridiskt ansvarig om man har brutit mot reglerna på sajten. Kan företaget spåra en fuskprofil kan det leda till åtgärder.

– Vi gör allt för att undvika de här skojarna och ha en så pålitlig tjänst som möjligt, men vem som helst kan förstås skapa en profil med ett prepaid-nummer och en e-postadress.

Laatikainen rekommenderar därför att man endast tillåter budgivare som identifierat sig med bankkoder, men förstår också om man säljer något unikt och vill låta budgivningen vara öppen för alla.

KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet.

Läs också:

Priset på gamla muminböcker skjuter i höjden – kolla hur mycket dina böcker är värda

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning