Nätshoppare får provrum i city när Posten öppnar nytt

Den massiva paketautomaten i lokalen Box i centrum av Helsingfors har 600 olika fack. Bild: Posten

Samtidigt som tusentals anställda hotar med strejk slår Posten upp en lokal som är helt ny i sitt slag för både nätbutiker och de som handlar i dem.

Box heter Postens nya satsning för nätshoppare mitt emot Stockmann på gågatan. Öppningen på fredag den här veckan sker lite mer än en vecka innan 9 000 Postanställda hotar att gå ut i en mycket storskalig två veckor lång strejk. Strejken skulle påverka utdelningen, hanteringen och transporten av posten.

En jättelik paketautomat med 600 fack och två provhytter för dem som vill prova kläder inhandlade på nätet är två av sakerna som kommer att finnas i Box.

– Vi har försökt göra lokalen behaglig och trevlig. Där ska finnas plats så att du kan ta med en kompis som smakråd, säger Kaisa Ilola, chef för Postens enhet för kundupplevelser och kanaler.

Att Posten nu satsar på den här typen av lokal hänger ihop med det kraftiga uppsvinget för näthandeln och för skickade paket i Finland. Det sker på bekostnad av skickade brev.

Posten har inrett Box på ett helt annat sätt än sina postkontor. Bild: Posten

Enligt Posten håller stenfotsbutikerna på att försvinna medan varor köpta på nätet ökar. För första gången i Postens historia stod paket- och näthandeln samt transporttjänsterna för över hälften av företagets omsättning under de första sex månaderna 2019.

Tanken med provhytterna är att du ska kunna testa kläderna direkt och ta med dem hem. Eller att skicka tillbaka dem om de inte passar. Allt sköts på ett och samma ställe i lokalen på Centralgatan. Även andra försändelser, bland annat elektronik, får öppnas i lokalen. Posten tar emot förpackningsmaterialet och antingen återvinner eller använder det på nytt.

Posten har placerat Box på en gågata för att uppmuntra kunderna att inte ta bilen när de hämtar sina paket, utan att de hellre går, cyklar eller åker kollektivt.

"Kräver inte koldioxidneutralitet"

Enligt Kaisa Ilola är Postens utdelnings-, transport-, frakt- och lagertjänster redan nu koldioxidneutrala, vilket bolaget kallar "Posti Green". Posten använder även många underleverantörer.

– Vi har inga planer på att kräva att våra underleverantörer är koldioxidneutrala, men vi uppmuntrar dem till det. Vi vet att det kan innebära en stor investering för en liten aktör att bli det, säger Ilola.

Hon berättar att Posten betalar klimatkompensation även för sina underleverantörer och att de i fyra års tid varit med i olika program, bland annat i ett för trädplantering.

– Viktiga delar av vårt miljöledarskap är att se över transporternas materiel och ruttplanering, att köra med fulla transporter, att ha miljövänlig energi i våra fastigheter samt att betala ut kompensering.

Direktkontakt med video

Kunden kan beställa kläder direkt till den jättelika paketautomaten i Box lokal, där det också finns två provhytter. Bild: Posten

Box tänker upplåta sin lokal även för finska och utländska nätbutiker, som får använda skyltfönstret, ordna popup-försäljning och evenemang. I lokalen testas en ny så kallad självbetjäningsterminal. I den kan du skicka brev och paket och få hjälp med det via en videolänk. Teknologin finns redan i Postens första obemannade utomhuskiosk i Ilmala. Den är öppen mellan klockan sju på morgonen och tio på kvällen.

I slutet av det här året och i början av nästa år planerar Posten att bygga fler kiosker. Ilola kan inte säga hur många de blir ännu.

– Vi förhandlar med ägare för jord-, fastighets- och gatuområden.

En servicedesigner kommer alltid att finnas i Box. Hen planerar och testar de digitala tjänsterna tillsammans med kunderna.

Uppdatering fredag 1.11 2019: I den första versionen av texten kunde man få uppfattningen att Posten inte klimatkompenserar för sina underleverantörer, vilket de gör.

Läs också:

Postunionen hotar med två veckors strejk – det här handlar det om

Krisen i världsposten – så kan hyperbilligt krimskrams från Kina försvinna

"Mardrömmen" avvärjd i sista stund – små paket från Kina börjar kosta mer

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning