Natoboss: Ett kallt krig räcker

Amerikanska fallskärmsjägare landar i centrala Polen under en Nato-övning tidigare i somras. Bild: Janek Skarzynski

Nato har inget som helst intresse för ett nytt kallt krig. Tvärtom vill alliansen fortsätta att föra dialog med Ryssland för att stabilisera relationen och säkerhetsläget, säger en Natochef.

Det ter sig allt mer orealistiskt att Nato och Ryssland kunde återupprätta sitt partnerskap för fred de närmaste åren, bedömer Jamie Shea som är Natos vice biträdande generalsekreterare.

– Jag tror att vi lyckas undvika ett krig, precis som vi lyckats förut, men då måste vi inse villkoren. Ryssland respekterar inte sina grannars svaghet utan rubbar deras stabilitet. Vi måste vara beslutsamma och respektfulla, förstå Rysslands intressen och se till att de förstår våra, säger Shea som deltog i en debatt på Finlandsarenan i Björneborg på onsdagen.

Jamie Shea säger att onsdagens toppmöte i Bryssel, det så kallade Nato–Ryssland-rådet, är just ett tecken på att man vill ha den här dialogen.

– Vi vill nå ut mot Ryssland för bättre transparens och för att hålla varandra informerade om våra respektive övningar. Både Nato och Ryssland har ett större ansvar för att stabilisera vår relation, säger Shea.

När Natos eget toppmöte nyligen konstaterade att en attack mot en Natomedlem är en attack mot hela alliansen uppfattades detta i Ryssland som en provokation.

– Det är det inte, vad Ryssland än säger. Vi vill vara tydliga med att vi försvarar alla våra allierade. Vi vill inte provocera, vi har inget intresse för ett nytt kallt krig. Jag har upplevt ett kallt krig, och tro mig, vi vill inte ha ett till.

Ingen tankeläsare

Jamie Shea vill inte gissa sig till hur Rysslands president Vladimir Putin resonerar, men han betonar att landet är oberäkneligt.

– Problemet är att Ryssland är en stormakt som bryter mot internationell rätt och försvagar sina grannar. Vi kan se att Ryssland säger sig försvara rysktalande människor på andra territorier, och en ambition att få med delar av Europa i en eurasiatisk union.

Shea säger också att de senaste 25 åren då Nato samarbetade med Ryssland, fram till Krimannekteringen, var "de bästa åren det ryska folket upplevt".

– Sett till levnadsstandard och möjligheter att resa var de oslagbara. I dag ser vi en återgång till ett fientligare samhällsklimat, sämre levnadsstandard och sämre tillgång till nyheter.

"Lyssna inte på Trump"

Jamie Shea ser också en förändring inom USA, som alltid varit stormakten inom Nato. Även om republikanernas presidentkandidat Donald Trump inte precis är Europatillvänd, och även om han skulle vinna valet, menar Shea att det inte behöver betyda stora förändringar för USA:s Europarelation eller Natoengagemang.

– Man ska inte övertolka det som sägs i den amerikanska valkampanjen. Lyssna inte på Donald Trumps kampanjprat utan se på hur den valda presidenten agerar, säger Shea och tillägger att skillnaderna brukar vara stora.

Jamie Shea säger också att Nato inte söker fler medlemmar, men att man välkomnar sådana. Han anser att Finland och Sverige skulle gynnas av ett medlemskap, men vidhåller också att det intima samarbetet under nuvarande former också fungerar väl.

– Ett Natomedlemskap förutsätter en folkopinion för detsamma. Säger jag att Finland borde gå med kommer ni att kasta ut mig, men det är bra att ni håller fast vid optionen. Vi vill hjälpa Finland och Sverige att förstå vad Nato är, och ni vet redan betydligt mer än för tio år sedan.

Men också Nato förändras, eller åtminstone dess uppdrag och utmaningar, menar Shea:

– Situationen är ovanlig. Tidigare har vi kunnat koncentrera oss på ett hot i sänder. Nu möter vi för första gången utmaningar från öster och söder syd samtidigt.

Sheas analys är att hotet från söder som bottnar i överbefolkning, klimatförändring och politisk instabilitet leder till fortsatta flyktingströmmar. I öster har vi Ryssland som enligt Shea investerar mycket mer i modernisering av sin militärstyrka än vad som behövs för självförsvar.

– Dessutom provocerar de med överflygningar i Östersjön som håller oss alla nervösa oberoende om vi är med i Nato eller inte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning