Nato väntas växa i Irak

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför militäralliansens försvarsministermöte i Bryssel. Bild: Francisco Seco/TT-AP

En fyrdubblad Nato-insats i Irak ska tillfredsställa kraven från USA:s president Donald Trump om att andra måste göra mer. Fast egentligen handlar det mest om att byta uppdrag för personal som redan är på plats.

När militäralliansen Nato håller försvarsministermöte i Bryssel under onsdagen och torsdagen är Irak-insatsen ett av huvudämnena.

– Ministrarna kommer att diskutera uppdraget i Irak där vi ger råd och utbildar säkerhetsstyrkor så att de kan fortsätta kampen mot (terrorgruppen) IS och förhindra att gruppen kommer tillbaka, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

De 29 medlemsländerna väntas ta beslut om att öka från 500 militärutbildare till upp mot 2 000, uppger diplomater för nyhetsbyrån Reuters.

I praktiken handlar det dock mest om att ge redan utsänd personal ett annat uppdrag, genom att flytta dem till Nato-insatsen från den pågående internationella koalitionen mot IS.

Trump blir glad?

Det låter bra, tycker USA, som tryckt på för att övriga Nato-länder ska göra mer.

– Det är en del av fördelningen av bördan – att våra europeiska allierade kommer med oss och gör mer. Nato-insatsen pågår redan i Irak och jag tror att det definitivt kan vara ett svar på vad president Donald Trump har velat se, säger USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison på en pressbriefing inför ministermötet.

Kommer dra ner

Till norska journalister betonar Jens Stoltenberg samtidigt att målet i slutändan ändå är att bli "så små som möjligt" i Irak.

– Men på ett försvarbart sätt. Vi måste vara på plats tillräckligt länge med tillträckligt många så att vi kan vara säkra på att vi inte får tillbaka IS eller något liknande när vi börjar dra ner. Men där är vi inte än, säger Stoltenberg enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning