Nato sänder fler trupper till öst

Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: JULIEN WARNAND

Nato stärker sin militära närvaro i Baltikum och Polen. En bataljon, vilket är cirka tusen soldater, skickas till varje land. Beslutet fattades vid Natoländernas försvarsministermöte i Bryssel på tisdagen.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Nato också har för avsikt att acceptera Rumäniens erbjudande att ta emot trupper på sitt territorium. Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg tillade att Nato också tänker öka närvaron i Svarta havet.

Finland och Sverige är inbjudna till det två dagar långa mötet som enda partnerskapsländer, men har ingen roll i den nya truppinsatsen i öst. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) deltog i en arbetsmiddag vars tema var samarbetet mellan Nato och EU.

Tydlig signal

Natos planer är avsedda att ha en avskräckande effekt på Ryssland med anledning av ockupationen av Krim.

– Nato fortsätter att försvara alla sina allierade mot hot, oavsett från vilket håll de kommer, sade Stoltenberg till journalister i Bryssel.

Enligt honom är det här den starkaste förstärkningen av Natos gemensamma försvar sedan kalla krigets slut.

För AFP betonade Stoltenberg dock att Nato inte söker konflikt med Ryssland utan försöker skapa en mer konstruktiv relation till landet.

Omedelbar reaktion

Den ryska reaktionen på Natos uttalande kom genast samma dag. Kremls informatör Dmitrij Peskov sade att Ryssland har för avsikt att utöka observationsverksamheten vid sina gränser. Landet meddelade redan tidigare att tre nya divisioner ska posteras i sydväst. Ryssland har betecknat Natos åtgärder som en farlig militär utveckling.

Försvarsministermötet är viktigt eftersom det är det sista sammanträdet på ministernivå före Natotoppmötet i Warszawa i juli. Där kommer man att bestämma vilka länder som ska få ansvaret att leda de nya trupperna. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03