Nato och Macron varnar Putin om Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Mikhail Metzel/Sputnik via AP-TT

Både Nato och Frankrikes president varnar Moskva att inte ta till aggressiva handlingar mot Ukraina. Ryssland ökar samtidigt stödet till grupper i konfliktdrabbade östra Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron talade i telefon med den ryske ledaren Vladimir Putin på måndagen.

Macrons besked till Moskva var tydligt: Frankrike är berett att försvara Ukrainas territoriella integritet – i praktiken östra Ukraina där separatister vill bryta med Kiev.

Tecken på ökad rysk inblandning i konfliktregionen får även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att kommentera utvecklingen:

– Nato är vaksamt. Vi följer noggrant läget. Ytterligare provokationer eller aggressiva handlingar från rysk sida skulle innebära allvarlig oro (från Natos sida).

En anledning till Stoltenbergs utspel är rapporter om ökade ryska truppansamlingar vid den ryska gränsen till Ukraina. Efter ett möte med Ukrainas utrikesminister på måndagen krävde Stoltenberg också ökad insyn och information om ryska militära aktiviteter i regionen.

Minns Krimannektering

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade förra veckan att upp emot 100 000 ryska soldater hade mobiliserats i områden nära gränsen. Det görs också gällande att ryska militärer är på plats på ukrainsk mark för att bistå separatisterna.

Tysklands utrikesminister uppmanade på måndagen Moskva till "återhållsamhet", vilket även USA:s utrikesminister tidigare gjort.

– Det skulle vara ett stort misstag av Ryssland att upprepa vad man gjorde 2014, sade Antony Blinken i förra veckan med hänvisning till rysk annektering av Krimhalvön.

Rysk hand sträcks ut

Rysslands president Vladimir Putin skrev på måndagen under ett dekret om stöd till humanitära insatser i östra Ukraina, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass.

I dekretet fastslås det också att ryska handelshinder lyfts från import och export av varor från regionerna Donetsk och Luhansk, området som till stora delar kontrolleras av ukrainska separatister, som har nära kopplingar till Moskva.

Beskeden publicerades av flera statskontrollerade ryska medier, som citerades av Reuters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning