Nato-mätning: Alla folkgrupper mot ett medlemskap

Ett finskt militärfordon under den finsk-svenska samövningen Aurora 17 på Gotland den 19 september i år.Bild: Lehtikuva/AFP/Anders Wiklund

En majoritet av finländarna motsätter sig att Finland går med i Nato, visar Helsingin Sanomats opinionsmätning.

59 procent av de svarande i undersökningen var emot ett Nato-medlemskap medan 22 stödjer ett medlemskap. 19 procent tog inte ställning.

Enligt tidningen är motståndet stort i alla folkgrupper, som exempelvis bland män och kvinnor, unga och gamla, stads- och landsortsbor, arbetslösa och anställda, pensionärer och studerande och Finländare från södra och norra Finland.

Det enda undantaget är de som stöder samlingspartiet, där Nato-sympatisörerna är fler än motståndarna. 45 procent stöder ett medlemskap och 43 är emot.

Senast tidningen frågade om Nato var i slutet av sommaren 2014, då ville 26 procent att Finland ska gå med i militäralliansen.

– Finländarna förstår ännu inte helt och hållet Finlands förändrade position, säger Matti Pesu, Utrikespolitiska institutets forskare, till Helsingin Sanomat.

Undersökningen genomfördes 16-27 oktober. Felmarginalen var drygt tre procentenheter i vardera riktning.

Ändrat klockan 10.58 felaktig mening om att en majoritet av samlingspartisterna stöder Nato.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00