Nato avbryter militär träning i Irak – Finland stannar kvar tills vidare

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg står alla medlemsländer i militäralliansen bakom USA i konflikten med Iran. Bild: Kenzo Tribouillard/Lehtikuva-AFP

Nato stoppar all militär träning i Irak, enligt generalsekreteraren Jens Stoltenberg efter ett krismöte. Han säger att militäralliansen står bakom USA i konflikten i Mellanöstern.

Iraks parlament har beslutat att alla utländska styrkor ska ut ur landet som en följd av konflikten mellan USA och Iran, som eskalerat efter USA:s dödliga drönarattack mot den militäre befälhavaren Qassem Soleimani.

Militäralliansen Nato har drygt 500 soldater på plats i Irak, medan ungefär 80 finska soldater deltar i den internationella OIR-insatsen som – på begäran av Irak – utbildar irakiska styrkor i kampen mot terrorsekten IS. Sammanlagt deltar 26 länder i insatsen.

På måndagen samlades militäralliansen Nato till krismöte. Efter det sade generalsekreterare Jens Stoltenberg att Nato avbryter sitt träningsuppdrag i Irak, men är "redo att återuppta träningen i Irak när situationen tillåter det".

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger han att samtliga medlemsländer i militäralliansen står bakom USA när det gäller krisen i Mellanöstern.

– Vi fördömer unisont Irans stöd till en rad olika terroristgrupper.

Enligt Stoltenberg lade man från amerikanskt håll fram motivet till den dödliga attacken.

– Vid mötet i dag uppmanade de allierade till återhållsamhet och nedtrappning. En ny konflikt ligger inte i någons intresse. Så Iran måste avstå från ytterligare våld och provokationer.

Den finska arméns operationschef Rami Saari sade till HBL på lördagen att utbildningen tillfälligt har avbrutits.

– Nu fokuserar vi på att skydda oss mot eventuella attacker och granskar evakueringsplanen.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (Centern) säger till Helsingin Sanomat att Finland stannar kvar i Irak tillsvidare. Enligt honom skulle ett tillbakadragande kräva beslut från den irakiska regeringen, inte enbart parlamentet.

– Vi utvärderar som bäst vad det irakiska parlamentets beslut innebär i praktiken. Betydelsen av beslutet och konsekvenserna av det är på alla sätt ännu oklara, uppger han till tidningen.

På måndagen kom också uppgifter om att EU:s utrikesministrar kommer att samlas till krismöte på fredag med anledning av utvecklingen mellan Iran och USA. Enligt diplomatkällor kommer mötet vara inriktat på att rädda kärnenergiavtalet med Iran.

Internationella reaktioner

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar alla parter att ta ett steg tillbaka, utan att nämna något enskilt land.

– Den här kitteln med spänningar leder till att fler och fler länder tar oförutsedda beslut som får oförutsägbara konsekvenser och med stor risk för missräkningar, säger han till ett pressuppbåd, och beskriver de geopolitiska spänningarna som de värsta hittills detta århundrade.

Om Iran slår tillbaka mot USA kommer USA att slå tillbaka på nytt, varnar den amerikanske presidenten Donald Trump. USA kommer att gå till motanfall med kraft, säger han och hotar därtill med omfattande sanktioner mot Irak om landets regering följer den resolution som antagits av det irakiska parlamentet, som innebär att alla amerikanska soldater ska lämna landet.

Trumps sanktionshot får kritik från Tyskland.

– Jag tror inte att man ska försöka övertyga Irak med hot, utan med argument, säger utrikesminister Heiko Maas i tysk radio.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har talat med Irans dito Mohammad Javad Zarif och uttryckt en önskan om en diplomatisk lösning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen oroas av Irans besked om att ta ytterligare kliv från kärnenergiavtalet. Hon säger i ett uttalande att man från europeiskt håll måste övertyga Iran om att det ligger i landets intresse att behålla avtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckte också oro för kärnenergiavtalet i ett gemensamt uttalande på söndagen. De erbjöd sig där att medla mellan parterna.

Ryssland, också en part i avtalet, säger att dess bevarande måste vara en prioritet för alla inblandade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning