Nato: 18 000 har evakuerats

Evakuering från Kabul med ett turkiskt flygplan tidigare i veckan. Bild: AP-TT

Över 18 000 människor har sedan i söndags evakuerats från Kabus flygplats. Det uppger medarbetare för försvarsalliansen Nato för Reuters.

Målet är att lika många till ska ha flugits ut ur Afghanistan innan veckan är slut. Under torsdagskvällen sades 6 000 personer ha genomgått "hela processen" för att kunna evakueras.

USA uppger att deras just nu 5 200 soldater bevakar såväl flygplatsen som via stridsflyg vägen från Kabul till flygplatsen för att på så sätt öka säkerheten för de som vill lämna landet, främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda vid ambassaderna.

Vägspärrar

Läget beskrevs under kvällen som relativt lugnt, men desperata afghaner som vill fly landet har också tagit sig till flygplatsen, där minst tolv människor har mist livet, enligt uppgifter från både talibanerna och Nato. De tolv ska antingen ha skjutits eller trampats ihjäl.

Talibanerna har upprättat vägspärrar vid området som manar alla som inte har rätt att resa att återvända hem.

– Vi vill inte skada någon vid flygplatsen, sade en talibanföreträdare på torsdagen.

Torsdagen var även den afghanska självständighetsdagen och hundratals tågade genom huvudstaden Kabul med afghanska flaggor – en klar utmaning mot det nya styret. Beväpnade talibaner på bilflak övervakade demonstrationen utan att ingripa.

"Riktad dörrknackning"

Från staden Asadabad i östra delen av landet uppges däremot talibaner ha öppnat eld i samband med ett nationaldagsfirande. Det var oklart om offren skjutits ihjäl eller trampats till döds i den panik som utbröt, berättar ett vittne för Reuters.

Samtidigt rapporteras rörelsen ha börjat jakten på meningsmotståndare. Enligt en rapport från det norska analyscentret Rhipto, som tillhandahåller underrättelseinformation till flera FN-organ, har talibanerna inlett "riktad dörrknackning" i jakten på meningsmotståndare som rörelsen vill gripa.

Det ska främst röra sig om personer som haft högt uppsatta positioner inom polisen, militären eller säkerhetstjänsten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning