Nativiteten slutade sjunka i Nyland – födslarna ökade med 1,3 procent

Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Under fjolåret ökade antalet förlossningar inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt med 204 jämfört med året innan.

Under hela 2010-talet har nativiteten sjunkit i Nyland. 2019 föddes 15 549 barn på de fyra förlossningssjukhusen inom HUS-området. I fjol föddes 15 753 barn. Inom hela HUS-området steg antalet förlossningar med 1,3 procent.

Ungefär 81 procent, cirka 13 000, förlossningar skedde på Kvinnokliniken och på Esbo sjukhus. På de här två sjukhusen hölls antalet förlossningar på ungefär samma nivå. I Hyvinge ökade antalet med 4,7 procent och i Lojo med 10,8 procent.

"Det här är den första gången på tio år som antalet förlossningar stiger. Väldigt måttligt, men ändå. Det här är en väldigt lovande nyhet", säger Seppo Heinonen, HUS sektorchef för gynekologi och förlossningar, i ett pressmeddelande.

Vid det här laget är det för tidigt att dra några slutsatser av coronapandemins effekt på nativiteten. Antalet förlossningar var visserligen tydligt större i början av fjolåret.

"Epidemins effekter kommer att synas senare under våren. Mot slutet av året föddes trots allt färre barn än under motsvarande tidpunkt året innan."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning