Nationella ligans derby först på Olympiastadion – "Ett tecken på att vi vaknar till en ny era"

Den 19 augusti arrangeras det första evenemanget på nyrenoverade Olympiastadion då PK-35 Helsingfors och HJK möts i en match i Nationella ligan i fotboll. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

– Det kommer att kännas stort att få springa in på stadion. Och det är fint att man direkt vill visa att stadion är till för alla, säger PK-35:s Minea Lassas som är en av spelarna som får äran att inviga nyrenoverade Olympiastadion om ett par veckor.

Olympiastadion i Helsingfors har genomgått en grundlig, tidskrävande och dyr renovering de senaste åren. Varken tidtabell eller budget har hållit då den föråldrade klenoden uppdaterats och gjorts om för att bättre passa moderna idrottstävlingar och evenemang.

Den 22 augusti öppnas stadion officiellt. Det såg ut som om herrarnas fotbollslandslag skulle bli de första att få idrotta på "nya" Olympiastadion då deras match mot Wales i Nations League finns inprickad i kalendern den 3 september.

Men det blir inte herrlandslaget som spelar den första matchen på stadion. På torsdagen meddelade Bollförbundet att öppningsmatchen blir derbyt mellan PK-35 Helsingfors och HJK i Nationella ligan den 19 augusti.

– Då vi fick förfrågan om att spela öppningsmatchen förstod vi genast hur stor och unik tillställning det handlar om. Det är fint att få spela på Olympiastadion som har en lång historia och det är otroligt coolt att Nationella ligan får vara först där, säger Heidi Pihlaja, utvecklingschef på Bollförbundet.

PK-35-spelaren Minea Lassas håller med Pihlaja.

– Min första tanke var "oj då". Det känns stort och spännande att få spela där. Då vi fick höra om det i laget märkte vi snabbt att ingen av oss spelat på Olympiastadion. En del av oss har deltagit i Stafettkarnevalen och sprungit på gräset där, säger hon.

PK-35-spelaren Minea Lassas ser fram emot att få spela på historiska Olympiastadion. Bild: Cata Portin

– Det är häftigt att tänka sig att få spela inför de stora läktarna, de långa avstånden från gräset och de moderna toppförhållandena. Att vi dessutom möter HJK är kul. Det här sätter en extra prägel på derbyt.

Mer jämställd idrott

Matchen på Olympiastadion är på många sätt historisk. Olympiaborgen har alltid starkt förknippats med herrlandslaget då man talat om fotboll. Att damerna nu får chansen att spela den första matchen där visar att en förändring har skett i samhället.

Förbundets utvecklingschef Heidi Pihlaja säger att hon blev överraskad då hon hörde förslaget om att Nationella ligan kunde spela öppningsmatchen på Olympiastadion.

Bollförbundets utvecklingschef Heidi Pihlaja ser matchen som ett historiskt ögonblick och ett tecken på att Olympiastadion går in i en ny era. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

– Jag behövde nog inte övertala lagen att flytta matchens tidpunkt och plats då jag berättade för dem om möjligheten. Samarbetet med hemmalaget PK-35 har fungerat perfekt, säger Pihlaja.

– Det blir en speciell match för spelarna och en speciell upplevelse för alla som är med. Jag väntar med både iver och spänning på matchen.

Att damerna får spela öppningsmatchen visar också att fotbollen fortsätter att vara föregångare i jämställdhetsarbetet. Inför den här säsongen valde man att lämna bort det omoderna namnet Damligan på sin serie och bytte namn till Nationella ligan. Samtidigt fick ligan också sin första namnsponsor och sitt första egna mediaavtal som garanterar att alla matcher direktsänds på nätet.

– Att damerna får spela öppningsmatchen visar att också Olympiastadion vaknar till en ny era, säger Pihlaja.

– Det är väldigt snyggt planerat med vår match som första evenemang. Det visar att vi är inne i en ny tid. Och det är fint att direkt visa det är ett stadion där alla får spela, säger Lassas.

Nyrenoverade Olympiastadion. Bild: Stadion-stiftelsen/Wellu Hämäläinen

Dessutom finns en stark historisk koppling mellan damfotbollen och Olympiastadion. Då det första finländska mästerskapet för damer avgjordes 1971 skedde det i cupformat. Då var det HJK, som fungerar som bortalag i matchen om ett par veckor, som tog hem segern.

– Det känns fint att få vara med om en så historisk match, säger Lassas med eftertryck.

Juniorer på gräsmattan

Planerna inför Stadionderbyt är i full gång. Pihlaja berättar att det finns planer för en del program kring matchen och att man nu med spänning följer med hur coronasituationen utvecklas. De stigande siffrorna de senaste dagarna kan betyda att nya restriktioner införs och att massevenemang måste arrangeras med det i beaktande.

Samtidigt är Olympiastadion så pass stor att en match i Nationella liga ska kunna genomföras utan några större problem också om myndigheterna återinför restriktioner innan den 19 augusti.

Nyrenoverade Olympiastadion. Bild: Stadion-stiftelsen/Wellu Hämäläinen

– Vi följer med utvecklingen hela tiden och följer de anvisningar som finns. Vi har nu öppnat huvudläktaren. Planen är att arrangera en familjefest där alla är välkomna, säger Pihlaja.

– Det ska bli ett glatt och positivt evenemang. Vi vill också erbjuda juniorflickor chansen att få känna på Olympiastadions gräsmatta. I paus är planen att arrangera en match mellan PK-35:s och HJK:s flickjuniorer, berättar hon.

Nyrenoverade Olympiastadion. Bild: Stadion-stiftelsen/Wellu Hämäläinen

Att få spela på Olympiastadion är ett minne juniorerna kommer att bära med sig resten av livet. Men det är inte bara de små flickorna som kommer att ha fjärilar i magen då de löper in på planen.

– Det kommer nog att kännas speciellt och stort, säger Lassas.

– Men jag tror nog att vi ska klara av att fokusera på matchen som en vanlig match. Vi kan säkert få extra styrka av inramningen och publiken.

Stadionstiftelsen grundades 1927 med syfte att bygga Olympiastadion i Helsingfors.

Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti vann arkitekturtävlingen och fick som uppdrag att rita stadion.

Byggarbetena för Olympiastadion i Helsingfors inleddes i februari 1934.

Stadion invigdes 12 juni 1938.

Helsingfors skulle stå värd för sommar-OS 1940 men tävlingarna ställdes in på grund av andra världskriget.

Helsingfors stod i stället värd för OS 1952. Publikkapaciteten var då 70 000 åskådare.

Den första VM-turneringen i bandy arrangerades på stadion 1957.

1965 arrangerades Stafettkarnevalen för första gången på Olympiastadion.

Det första Världsmästerskapet i friidrott arrangerades på stadion 1983.

EM i friidrott arrangerades på stadion 1994.

Friidrotts-VM arrangerades på stadion 2005.

EM i friidrott arrangerades på nytt på stadion 2012.

Publikrekord: 70 435 vid OS-invigningen 1952.

Publikkapacitet på läktare: 36 200.

Publikkapacitet vid konsert: 50 000.

Stadiontornets höjd: 72,71 meter (lika högt som spjutkastaren Matti Järvinens segerresultat i OS 1932).

Olympiastadion totalrenoverades 2016–20.

Onsdag 19 augusti klockan 18.30 möts PK-35 Helsingfors och HJK i en match i Nationella ligan.

Lördag 22 augusti hålls den officiella öppningsceremonin på Olympiastadion.

24–30 augusti är det öppet hus på Olympiastadion.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning