Nationalmuseum ställer ut tremarkssedel från 1866 – finns endast tre stycken kvar

Det finns bara tre tremarkssedlar kvar från 1866. Bild: Nationalmuseum/SPT

Emot denna sedel betalar Finlands Bank vid anfordran en summa af TRE mark i silfver, står det på sedeln.

Nationalmuseum har skaffat en tremarkssedel från 1866 med vitt örnvapen och det finns endast tre sådana sedlar kvar, skriver museet i ett pressmeddelande. Sedeln köptes på en sedelauktion i Uleåborg i mars och museet ställer ut sedeln till 24 juni.

Finland började trycka sedlar på en och tre mark 1860 då man fick en egen valuta. Sedlarna skulle vara en tillfällig lösning innan man började använda metallpengar. Sedlarna hade statens vita örnvapen tryckta på sig, som däremot blev osynlig efter en tids slitage. 1866 byttes den vita örnen ut mot en svart kejserlig örn med två huvuden och det finns väldigt få sedlar med den vita örnen kvar från 1866.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54