Nationalmuseum ställer ut tremarkssedel från 1866 – finns endast tre stycken kvar

Det finns bara tre tremarkssedlar kvar från 1866. Bild: Nationalmuseum/SPT

Emot denna sedel betalar Finlands Bank vid anfordran en summa af TRE mark i silfver, står det på sedeln.

Nationalmuseum har skaffat en tremarkssedel från 1866 med vitt örnvapen och det finns endast tre sådana sedlar kvar, skriver museet i ett pressmeddelande. Sedeln köptes på en sedelauktion i Uleåborg i mars och museet ställer ut sedeln till 24 juni.

Finland började trycka sedlar på en och tre mark 1860 då man fick en egen valuta. Sedlarna skulle vara en tillfällig lösning innan man började använda metallpengar. Sedlarna hade statens vita örnvapen tryckta på sig, som däremot blev osynlig efter en tids slitage. 1866 byttes den vita örnen ut mot en svart kejserlig örn med två huvuden och det finns väldigt få sedlar med den vita örnen kvar från 1866.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning