Nationalmuseet återlämnar arkeologiska fynd till amerikanska ursprungsfolk – sista chansen att se föremålen i Finland

Utställningen Mesa Verde vid Finlands nationalmuseum består av föremål som hittats i utgrävningar i området Mesa Verde i USA i början av 1890-talet. Utställningen innefattar bland annat skålar och slevar. Bild: Matti Huuhka/Museiverket

Finlands nationalmuseum ställer ut 27 föremål som härstammar från puebloindianers gravar i Mesa Verde-området i USA.

Finlands nationalmuseum kommer att återlämna mänskliga kvarlevor och gravgåvor från sin arkeologiska Mesa Verde-samling till representanter för amerikanska ursprungsfolk. Nationalmuseet strävar efter att återlämna kvarlevorna och föremålen till USA innan utgången av 2020.

– Finlands nationalmuseum utreder till näst till vilken aktör Mesa Verde-samlingens föremål och mänskliga kvarlevor överräcks och vad som händer med dem efter det. Vår utgångspunkt är att de mänskliga kvarlevorna ska begravas, säger Heli Lahdentausta, intendent för allmänetnografiska samlingar vid Finlands nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

Föremålen som ställs ut i Nationalmuseet är gåvor som placerades i graven tillsammans med den döde. Nationalmuseet uppskattar att föremålen härstammar från 1200-talet. Bild: Matti Huuhka/Museiverket

Innan överlämningen erbjuder Nationalmuseet en sista chans att se föremålen i Finland. 27 av sammanlagt 28 föremål som kommer att återlämnas ställs ut i Nationalmuseet från den 14 januari till den 3 mars. Utställningen är gratis och innefattar bland annat krukor, skålar, en grävkäpp, ett yxblad och en majskolv.

Mesa Verde finns i Colorado i USA och området är känt för puebloindianernas och deras förfäders gamla klippboningar. Enligt Finlands nationalmuseum härstammar föremålen som nu ställs ut från 1200-talet.

Nationalmuseets Mesa Verde-samling innehåller sammanlagt cirka 600 föremål. Föremålen samlades in i Mesa Verde av den svenska geologen och botanisten Gustaf Erik Adolf Nordenskiöld (1868-1895) i början av 1890-talet.

Samlingen överläts senare till Nationalmuseets föregångare Statens historiska museum genom en testamenterad donation av samlaren Herman Frithiof Antell (1847–1893).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning