Nätet hjälper att finna hundvänliga krogar

Kompisen välkommen. Oftast ligger hunden Kasper stilla under bordet då han är med på kafé eller restaurang, berättar ägaren Susanna Karhunen (till vänster). Till Ebba Aminoffs Raw 'n More är hundar välkomna. Maria Estlander (till höger) hjälper hundägare att digitalt finna husdjursvänliga entreprenörer av olika slag. Bild: Leif Weckström

Digitaliseringen har gjort det lättare för en kund med hund att veta vilket kafé eller vilken restaurang det är lönt att besöka. Omvänt kan allergiker dra nytta av karttjänsterna som visar vilka matställen som är husdjursvänliga.

– För mig är det mycket viktigt att få ta med min hund på kafé och på restaurang. Då jag jobbar hela dagen kan jag inte tänka mig att lämna Kasper hemma på kvällen då jag går ut och äter.

Det säger Susanna Karhunen. Hennes nya favoritkafé är Raw n More på Runebergsgatan 59 i Tölö. Hon firade sin födelsedag tillsammans med sina vänner på Tölö-restaurangen, Trattoria Sogna. Att det blev just den krogen beror på att också hunden fick vara med och fira henne.

Susanna Karhunen har en bestämd åsikt om hur hundägare och hundar ska bete sig på offentliga platser. Det här gäller givetvis också människor som inte har ansvar över en hund utan kanske bara sig själv eller barn.

– Alla ska kunna ha trevligt. Kasper och jag ska inte störa någon. Och andra ska inte störa oss. Om jag är osäker ifall jag får ta hunden med lämnar jag den utanför och går in och frågar. Om hunden är välkommen försäkrar jag mig först om att det är ett lugnt ställe, att det inte finns för mycket folk eller flera hundar, säger Susanna Karhunen, som föredrar hörnbord där hunden i lugn och ro kan sova under bordet.

Hon tycker det är bra att tala om hundetikett och hur hundägare ska bete sig, men hon anser att personer som är ovana med djur också borde fundera på hur de ska bete sig.

– Vuxna har lärt barn att alltid fråga innan de rör en hund. Vuxna borde också förstå att fråga. Åtminstone i allmänna kommunikationsmedel är det mycket vanligt att vuxna försöker röra vid hunden utan att fråga först. Det ska man inte göra, säger Karhunen.

Digital information

Maria Estlander ansvarar för nätsajten och appen Morrr i Finland. Det är en svensk-finländsk webbplats och app som sprider information om allt som kan intressera husdjursägare och -entreprenörer. Appen har en karttjänst som innebär att man direkt kan hitta djurinriktade entreprenörer beroende på var man befinner sig.

Maria Estlander berättar att det finns klistermärken som det står Morrr Petfriendly på. De här märkena delar gänget bakom Morrr ut till intresserade entreprenörer.

– Då informeras både hundägare och personer som eventuellt vill undvika hundar att stället är djurvänligt redan i ett tidigt skede, säger Estlander.

Ebba Aminoff och Camilla Kaarla som äger Raw 'n More tycker generellt att hundar passar bra på kafé, men det beror förstås på hur hundarna och ägarna beter sig.

– Vi har diskuterat det här med eventuella risker med att flagga för att man är djurvänlig. Via den erfarenhet vi har ser vi inte att det finns några risker, snarare tvärtom. Jag tror att de som går med sin hund på kafé och restaurang är ansvarsfulla personer. De vet att hunden kan bete sig, säger Ebba Aminoff, som berättar att den mest speciella hund hon har haft på besök var en bullmastiff som vägde 120 kilogram. Den upptog nästan hela golvet på det lilla kaféet.

Aminoff berättar att ägaren garderade sig för reaktionerna och ringde för att fråga om det är tillåtet att ta en så stor hund med sig.

Olika profiler

Toleransen gentemot hundägare som gärna tar sin hund med på en kopp kaffe eller en bit mat har ökat under de senaste åren. Det beror på att allt fler börjar känna till att det sedan den första januari 2012 är tillåtet att ta hunden med på kaféer och på krog ifall restaurangägaren tillåter det.

Ville Relander, som står bakom många populära restauranger i Helsingfors, säger att han hittills har enbart goda erfarenheter av hundar på krog.

– Hundägarna är finkänsliga med sina hundar. Håller dem lite på sidan om. Hundarna blir inte huvudpersoner, om inte övriga kroggäster uppmuntrar dem till det. Tvärtom skulle jag säga att hundarna piggar upp stämningen, säger Relander.

Av egen erfarenhet är han medveten om att inställningen till hundar kan variera kraftigt. Därför lönar det sig ändå alltid att fråga ifall hunden är välkommen. Till Relanders nya restaurang, Holiday på Kanalstranden 7 på Skatudden, och den lite äldre, The Cock på Fabiansgatan, är kunder med hund välkomna. Men han förhåller sig skeptiskt till att restaurangerna skulle figurera på olika husdjurs- och hundsajter.

– Vi har alltid haft en relativt låg profil i vår marknadsföring. Det är djungeltrumman som för nya kunder till våra restauranger, säger Relander.

Via sajten tassutkartalla.fi kan intresserade hitta restauranger och kaféer i Finland som aktivt välkomnar hundar. (På finska och engelska)

koirasuomi.fi informerar om allt hundägare kan vara intresserade av om de reser med sin hund. (Finska och engelska)

Morrr är en app och sajt som sammanför husdjursägare och entreprenörer. Appen har en karttjänst som visar de närmaste kaféerna, restaurangerna, djuraffärerna, hundparkerna, veterinärstationerna m.m. (Svenska, finska och engelska)

Google maps kartlägger också djurvänliga kaféer och restauranger.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning