Nate nedgraderas – räknas nu som tropisk storm

Regnet vräker ner i Biloxi, Mississippi. Bild: Lehtikuva/AFP/Mark Wallheiser

Orkanen Nates vindstyrka minskade när den avancerade längre inåt land över Mississippi och Alabama. Det nationella orkancentret i USA, NHC, nedgraderade orkanen till en tropisk storm, rapporterar CNN.

Vindstyrkan uppgick som mest till omkring 31 meter per sekund.

Enligt orkancentret försvagas stormen snabbt.

Nate nådde USA för andra gången nära Biloxi i Mississippi strax efter midnatt lokal tid, som en orkan av kategori 1, enligt CNN.

Några timmar tidigare tog Nate i land vid Mississippiflodens mynning i sydöstra Louisiana.

Nate har orsakat översvämningar och strömavbrott, men den antas ställa till med betydligt mindre skador än de senaste orkanerna.

Stormen flyttar sig snabbt, vilket är en fördel då den inte blir liggande länge över samma stad med kraftigt regn. De omfattande översvämningarna i Texas i augusti berodde på att orkanen Harvey låg över området i en hel vecka.

Myndigheterna i New Orleans hade utlyst utegångsförbud med orkanen Katrina från 2005 i gott minne. När Nate hade tagit i land hävdes förbudet.

Ett 30-tal människor omkom i orkanen Nate i Centralamerika i förra veckan. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46