Nätbetalningar lockande marknad för kriminella – så skyddar du dig för tjuvarna

Vi betalar för allt fler inköp digitalt. De digitala betalningarna är en lukrativ marknad för kriminella. Bild: Mostphotos

En allt större del av våra köp betalas digitalt. Det betyder nya större jaktmarker för de kriminella. Myndigheterna svarar med strängare säkerhetskrav.

De digitala betalningarna över nätet växer kraftigt. Enligt handelsbranschens intresseorganisation Finsk handel beräknas finländarna ha köpt varor och tjänster på webben för nästan fem miljarder euro 2016 och summan är med all säkerhet större när vi nu går in i 2018.

Den växande marknaden lockar också kriminella. I Finland rapporteras kring 10 000 fall av nätbedrägerier till polisen per år och fallen blir fler för varje år.

Tidigare handlade brottsligheten i samband med betalningar och webbhandel ofta om att uppgifterna i själva de fysiska betalkorten kopierades, vid exempelvis en bankomat. Den här formen av brottslighet förekommer fortfarande men är på nedåtgående i Europa.

De kriminella har allt oftare övergått till bedrägerier som inte är kopplade till det fysiska betalkortet. I stället slår de till mot svaga punkter i betalningsprocesserna i näthandeln.

Brottslingarna kommer över informationen med exempelvis virus och spionprogram. Eller så stjäl de ett stort antal kortuppgifter efter att ha utnyttjat en sårbarhet i ett företag. Det är också vanligt att stulna uppgifter säljs vidare till andra kriminella. Polisen talar i sådana fall om Crime-as-a-Service (CaaS), brott som nättjänst, där olika kriminella grupper sköter om olika delar av brottet och fakturerar varandra i stället för att göra allt själv .

De lukrativa nätbedrägerierna lockar också finländska kriminella. Polisen grep flera finländare i en stor insats 2016. De gripna misstänktes för bedrägeriförsök till ett värde på kring en miljon euro. De lyckades inte i alla sina försök, men polisen räknar ändå med stölder för cirka 130 000 euro. De gripna hade haft tillgång till uppgifter för 6 000 kreditkort och försökt göra affärer i 170 webbutiker.

Svåra att utreda

Finansföretagen och myndigheterna möter den nya kriminaliteten med ny säkerhetsteknik och strängare krav på internetbetalningar.

EU-myndigheterna arbetar för att det ska krävas minst två sinsemellan oberoende element – som ett kort eller en mobiltelefon – i kombination med ett lösenord eller ett biometriskt kännetecken – som ett fingeravtryck – för att göra en betalning. I vissa fall ska det krävas en kod som bara är giltig för en viss transaktion samt två andra sinsemellan oberoende element.

I sista hand ligger en stor del av ansvaret i praktiken på de enskilda. Nätbedrägerierna är svåra att utreda.

HBL samlat tips för hur man kan skydda sig mot nätbedrägerier. Tipsen kommer från Kirsi Klepp på branschorganisationen Finans Finland, sajten korttiturvallisuus.fi och Mastercard.

1. Använd sunt förnuft. Handla endast hos aktörer du litar på. Ser sajten pålitlig ut? Vilka andra produkter säljer de? Lämna aldrig ut information om du är osäker.

2. Kan du handla med kort där du verifierar med Verified by Visa eller MasterCard Secure Code? Med de här eller liknande tjänster kvitterar du inköpen med dina nätbankskoder eller en kod som du får från banken.

3. Se till att din apparat har uppdaterat virusskydd. Kontrollera dessutom att operativsystemet är uppdaterat och att du använder den senaste versionen av din webbläsare.

4. Kontrollera att en hel nyckel eller ett låst lås visas i webbläsarens nedre hörn och att webbadressen har formen https://. Då används en skyddad nätförbindelse.

5. Använd dig av bankens tjänster för att begränsa användningen av ditt konto. Du kan dra upp gränser för hur stora inköpen får vara per dag och i vilka länder kontouppgifterna får användas. Du kan också stoppa uppköp på webben helt.

6. Ha olika konton för besparingar och brukskonto dit betalkortet är kopplat till. Vid ett bedrägeriförsök med kortinformationen äventyras i så fall bara pengarna på brukskontot.

7. Spara kvitto när du köper på nätet. Följ med dina transaktioner över tid. Finns där något misstänkt? Se upp med återkommande betalningar – gäller de fortfarande?

Om du misstänker att du blivit utsatt för nätbedrägeri och har betalat med kort:

Kontakta omedelbart din bank och spärra kortet med en gång.