Nästan var fjärde finländare dricker alkohol för att hantera sin stress

Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Att ta till flaskan är en tre gånger vanligare stresshanteringsmetod än medveten närvaro (mindfulness) enligt en undersökning om finländarnas psykiska hälsa.

Av de drygt 1 300 finländare som intervjuades uppgav nästan en fjärdedel att de dricker alkohol för att slappna av. 18 procent av kvinnorna och 28 procent av männen tar gärna till flaskan när de upplever stress.

Endast sju procent av de svarande tar till olika mindfulnesstekniker för att fly stressen – kvinnor tre gånger mer än männen.

– Resultatet är tråkigt eftersom medveten närvaro och olika avslappningsmetoder är bra sätt att återhämta sig från stress och ökar det psykiska välbefinnandet, säger Sari Aalto-Matturi vid Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF) i ett pressmeddelande.

Akademiskt utbildade kvinnor

Enligt enkäten är det studenter och akademiker, i synnerhet i ledarpositioner, som utnyttjar medveten närvaro för att slappna av.

– Resultaten speglar samhällets ojämlikheter. De som befinner sig i en svagare ställning väljer oftare återhämtningsmetoder som kan ha en negativ inverkan på hälsan, säger Aalto-Matturi.

Hon påminner att utdragen stress kan leda till depression. Att kunna hantera sin stressnivå ger välbefinnande, handlingskraft och effektivitet.

Finländarnas favoritmetoder för att koppla av är vila (67 procent), idrott eller motion (57 procent) och naturen (47 procent).

Kantar TNS Ab har utfört undersökningen på uppdrag av Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT rf) och Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF). 1 307 finländare deltog i undersökningen.

Felmarginalen är 2,9 procentenheter i vardera riktningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03