Nästan räcker inte mot Italien

Italien fortsätter att vara ett spöke för Finland. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Om Finland ska kunna rubba ett land med Italiens kvaliteter måste alla prestera på toppen av sitt kunnande. Det gjorde inte Finland i Tammerfors och trots att förlusten kom efter en diskutabel straff är det svårt att argumentera för att Italiens seger på något sätt hade varit orättvis.

De två största stjärnorna, Teemu Pukki och Lukas Hradecky, levererade. Pukki gjorde mål igen och Hradecky stod för några riktigt svettiga parader.

– Luke var fantastisk, säger Pukki.

Finland ställde upp med en väldigt försvarsbetonad uppställning och tanken om att ytterbackarna skulle komma åt att delta i offensiven kom för det mesta på skam.

Och inte lyckades Finland, efter en lovande inledande kvart, styra ut de vesslesnabba och tekniska italienarna ut mot kanterna. De fyrfaldiga världsmästarna kombinationsspelade sig igenom centralt och kom till avslut på avslut. Finland hade svårt att få i gång något eget spel då hela laget, stundtals med undantag för Pukki, fanns inom en av radie av 30 meter från det egna målet.

Italiens tränare Roberto Mancini sade sig ha blivit överraskad över Finland taktik med en fembackslinje. Han förundrade sig över den då Finland en längre tid spelat så bra med 4-4-2-uppställningen.

Markku Kanerva hade naturligtvis en tanke bakom förändringen. Ibland får man utdelning, ibland inte. Kanerva har för det mesta visat ett avancerat taktiskt öga men så brukar inte motståndarna särskilt ofta hålla den nivå Italien gör.

Taktik och spelsystem hit eller dit. Om inte alla levererar räcker det inte och nu var det för många som lämnade en del att önska. De sista passningarna var för det mesta dåliga, spelarna var felvända för ofta och man gav bort bollen för lätt. Då slår inte Finland Italien.

Något man för övrigt aldrig gör. Italien har varit och fortsätter att vara ett spöke för Finland.

Förlusten mot Italien var budgeterad. Som Kanerva sade: Poäng hade varit bonus. Viktigast var att vi slog Grekland.

Nu väntar två rysarmatcher i oktober. Bosnien borta och Armenien hemma. Tre-fyra poäng av sex där och en seger mot Liechtenstein hemma i november och drömmen är nära.

Bosniens chanser är små efter förlusten mot Armenien. Det krävs fyra segrar i de fyra återstående matcherna och med Finland hemma, Grekland borta, Italien hemma och Armenien borta känns det som ett väldigt osannolikt scenario.

Armenien däremot har både Liechtenstein och Grekland hemma. Utöver det väntar Finland och Italien borta.

Då Finland för tillfället ligger tre poäng före kan drabbningen i Åbo 15 oktober få en monumental betydelse.

Jonas von Wendt Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning