Nästan nio finländare av tio tycker att utvecklingssamarbete är viktigt

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen (Saml.) på Utrikesministeriets pressträff när unersökningen publicerades.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Finländarna anser att utvecklingssamarbete är allt viktigare, enligt en opinionsundersökning som Taloustutkimus gjort för Utrikesministeriet.

Enligt undersökningen anser 47 procent av finländarna att utvecklingssamarbete är mycket viktigt och 41 procent att det är ganska viktigt. Jämfört med förra året har andelen människor som anser det vara mycket viktigt ökat med fem procentenheter.

I opinionsundersökningen ingick en öppen fråga där man fick berätta inom vilka områden Finland skulle ha mest att ge utvecklingsländer. Utbildning och kompetensutveckling nämndes i 37 procent av svaren, hälsovård i 13 procent och stödjande av kvinnor och barn i 11 procent av svaren.

Totalt 61 procent av svarandena skulle öka anslagen för utvecklingssamarbete, 23 procent skulle bevara dem som de är, 11 procent skulle minska dem något eller betydligt och två procent skulle dra in anslaget helt och hållet.

För undersökningen intervjuades 1 004 personer genom individuella besöksintervjuer i maj och juni. Den statistiska felmarginalen är 3,2 procentenheter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00