Nästan hälften av alla cyklister använder ingen lykta

Endast 44 procent av alla cyklister använder sig av en lykta när det är mörkt, uppger Trafikskyddet. Bild: Carl-Anton Storbacka/SPT

Endast 44 procent av alla cyklister använder sig av en lykta när det är mörkt. Det visar Trafikskyddets riksomfattande undersökning.

– Det behövs belysning på cykeln oberoende av om man cyklar på en mörk skogsväg eller i en belyst tätort, säger Trafikskyddets kontaktchef Leena Piippa i ett pressmeddelande.

Cykeln ska ha en framlykta med vitt ljus liksom fram-, bak- och sidoreflexer om man cyklar i mörker eller skymning, påminner Trafikskyddet.

– Det lönar sig att kontrollera lyktans riktning så, att ljuset inte bländar mötande cyklister, fotgängare eller bilister. När ljuskäglan pekar snett neråt ser man bra framåt, men ljuset bländar inte andra, säger Piippa.

Endast var sjätte cyklist använder baklykta, trots att den nya trafiklagen kräver att baklyktan är obligatorisk utrustning för alla cyklister från och med juni nästa år.

Tre av fyra bilister som svarade på Trafikskyddets enkät, uppgav att de under det senaste året hade råkat i en situation där det var svårt att se en cyklist utan belysning.

Trafikskyddets enkät byggde på intervjuer med sammanlagt 1 009 personer.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning