Nästan alla diplomater lämnar Nordkorea

Pyongyang, Nordkorea. Arkivbild. Bild: Dita Alangkara /AP/TT

Coronarestriktioner och brist på förnödenheter har lett till att nästan alla diplomater och hjälparbetare har lämnat Nordkorea, skriver den ryska ambassaden i Pyongyang på sin Facebooksida.

Färre än 290 utländska medborgare uppges finnas kvar i det slutna landet.

Anledningen till att så många återvänder hem är bristen på livsviktiga produkter såsom läkemedel, begränsad möjlighet att få vård i landet och hårda restriktioner kopplat till coronapandemin, skriver den ryska ambassaden i Facebookinlägget.

Den bilden bekräftas av Sveriges utrikesdepartement.

"Nordkorea har i stor utsträckning varit stängt för omvärlden i över ett år. Den internationella närvaron har minskat avsevärt till följd av landets smittskyddsåtgärder, och det humanitära biståndet har till stor del inte kunnat genomföras", skriver Sibel Missouri, presskommunikatör på utrikesdepartementet i en kommentar till TT.

"Det är svårt att bekräfta den humanitära situationen i landet, eftersom internationellt tillträde inte har skett. Behoven har sedan tidigare varit omfattande", fortsätter hon.

Det finns endast nio ambassadörer och fyra charge d'affaires ad interim i Nordkorea just nu, och majoriteten av ambassaderna har minskat antal anställda till det minimala, skriver den ryska ambassaden på Facebook.

Än så länge har Nordkorea inte bekräftat ett enda coronafall i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Däremot har man stängt gränserna, infört nedstängningen i flera städer, och tagit andra steg i syftet att undvika covid-utbrottet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning