Ambulans och polisbil med bland de 88 fordon i seriekrocken i Esbo

Seriekrocken på Åboleden var mycket stor till sin omfattning och trafiken påverkades i timmar. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Hela 88 personbilar och tyngre fordon – och också en ambulans och en polisbil – var inblandade i den omfattande seriekrocken i Esbo på tisdagen. Drygt tio personer skadades, en av dem allvarligare. Kommissarie Ilkka Kantola säger att många körde alltför fort med tanke på föret.

Polisen har fortsatt utreda den seriekrock som inträffade på tisdagseftermiddagen på Åboleden invid Ikea i Esbo, mellan avtaget till Ring III och Domsby.

Händelseförloppet började på körfilen i riktning mot Helsingfors, men exakt vad som orsakade den första krocken är fortfarande oklart, uppger kommissarie Ilkka Kantola vid polisen i västra Nyland. I krocken i den här riktningen var 49 fordon inblandade.

Men också i riktning mot Åbo krockade sammanlagt 39 fordon. Enligt Kantola saktade en bilist av någon anledning ner farten rejält och oväntat strax efter att krocken skett i de motsatta filerna. En ambulans som, som första räddningsfordon, var på väg till olycksplatsen körde då in i bilen.

En lastbil med släp försökte väja för de två och körde in i räcket vid mittfilen. Lastbilen körde igenom räcket och låg sedan över körfiler i båda riktningarna. Allt fler fordon körde in i varandra.

En polisbil blev i sin tur påkörd bakifrån när den saktade in farten då den närmade sig platsen.

Drygt tio personer skadades, och en allvarligt skadad person fördes till Tölö sjukhus för vård.

Utredning kan ta månader

Väglaget var dåligt med halka, snöfall och snö som yrde upp från vägen. Polisen menar att betydligt färre hade varit inblandade om bilisterna hade saktat farten och hållit avstånden.

– När det snöar för fullt kan det inte komma som en överraskning att körförhållandena är dåliga, säger Ilkka Kantola.

Tur var att fler inte skadades allvarligare.

Några bilar fick så omfattande skador att de fördes i väg direkt, andra bogserades till den intilliggande parkeringen i väntan på åtgärder.

Eftersom det handlar om ett så stort antal fordon, säger Kantola att bilägarna får räkna med att det kan ta flera veckor innan bilarna är klara från verkstaden, och det kanske inte i motsvarande skick som tidigare. Även sett till den olägenheten, är det värt att köra långsammare och förlänga resan tidsmässigt något för att kanske undvika krock, menar han.

Polisen utreder nu olycksorsaken. På grund av att så många är inblandade räknar man med att utredningen kommer att ta några månader. Brottsrubriceringar polisen arbetar utifrån är äventyrande av trafiksäkerheten och vållande av personskada.

Polisen har tagit upp uppgifter av dem som var inblandade i olyckan och meddelar att de inte behöver göra skilda polisanmälningar. Personer som inte talade med polis på platsen, men som ändå drabbades, uppmanas att ta kontakt.

Trafiken påverkades i flera timmar.

Fordon krockade på körfiler i båda riktningarna. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning