Nästan 20 000 hushåll utan el på midsommarafton

Regn och rusk på Salutorget i Helsingfors på midsommarafton. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Stormvindarna orsakade omfattande elavbrott på midsommarafton. Som värst var nästan 20 000 utan el.

Den hårda vinden har orsakat elavbrott i stora delar av landet. På fredag kväll var nästan 20 000 hushåll utan el.

Mer än en tiondedel av elavbrotten har drabbat Pertunmaa i Södra Savolax. Orivesi, De värst drabbade orterna är Tusby, Kouvola, Hartola och Närpes. Elbolagen åtgärdar elavbrotten allt efter och situationen har ändrats flera gånger under dagen. Kring lunchtid var antalet hushåll utan el bara 5 000. Då var det Esbo som var värst drabbat.

Meteorologiska institutet varnar för hård vind och kraftiga vindbyar på Ålands hav, Norra Östersjön, Bottniska viken och Finska viken. På havet kan vinden nå 20–30 meter/sekund i byarna.

Hård vind kan förekomma även på landbacken, speciellt i östra och sydöstra delarna av landet. I Insjöfinland är vindarna något svagare.

Enligt Meteorologiska institutet mojnar vinden mot kvällen och kring midnatt väntas stormen vara över.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning