Nästan 40 miljoner nya arbetslösa i USA de senaste nio veckorna

En kvinna i Norman, Oklahoma, vid en protest tidigare i veckan mot bristande arbetslöshetsersättning i samband med coronapandemin i USA. Bild: Sue Ogrocki/TT-AP

Förra veckan anmälde sig 2,438 miljoner amerikaner arbetslösa i USA. Det var en marginellt högre siffra än analytikernas förväntningar som låg på 2,4 miljoner enligt Reuters sammanställning.

Arbetslösheten fortsätter stiga med flera miljoner i veckan i USA, trots att flera delstater lättar på restriktionerna. Även om siffran inte är lika hög som under de värsta veckorna är statistiken på antalet nya arbetslösa i landet svindlande: 2,438 miljoner på en vecka.

Antalet ligger strax över analytikernas förväntningar.

Den höga siffran kan delvis förklaras av en eftersläpning, men också av en andra våg av uppsägningar.

– Inga av staterna hade system som kunde bearbeta de stora mängderna ansökningar som kom samtidigt, så det finns en eftersläpning, säger Steve Blitz, chefsekonom vid TS Lombard i New York.

– Vi fortsätter att läsa om företag som skär ner på sin personalstyrka, och det är företag som inte omedelbart påverkades av covid-19, säger han.

Med 93 471 döda hittills är USA det enskilt hårdast drabbade landet av coronapandemin. Den omfattande samhällsnedstängningen som inleddes i mars har samtidigt försatt landet i den värsta jobbkrisen sedan andra världskriget.

När de nya siffrorna läggs till i statistiken så uppgår det totala antalet nya arbetslösa till 38,9 miljoner sedan den 21 mars. Det betyder att den officiella arbetslöshetssiffran ligger på 14,7 procent.

Den verkliga arbetslöshetssiffran kan sannolikt vara högre. Statistiken visar vem som har sökt arbetslöshetsstöd, vilket alla inte gör direkt de förlorar jobbet.

Tidigare under veckan fick den skenande arbetslösheten finansminister Steven Mnuchin att varna kongressen för att fortsatta restriktioner kan orsaka permanent skada på ekonomin. Han förväntade sig också att arbetslösheten skulle fortsätta stiga allt eftersom pandemin skördar fler offer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning