"Nästan 40 grader i lägenheten" – så här tillbringar helsingforsarna dagarna i hettan

Studenten Amanda Minerva kombinerar sina antropologistudier vid Helsingfors universitet med att ta en siesta i hängmattan vid Blåbärslandets strand. Bild: Niklas Tallqvist

Att det råder en extrem hetta den här sommaren har inte gått någon förbi. HBL var ute i extremhettan och träffade helsingforsare för att se hur de tillbringar sommardagarna.

På Blåbärslandet står solen högt och det kryllar av människor som svalkar sig i vattnet. En del människor håller till i skuggan eller tränar på utegymmen. Värmen gör att kläderna klibbar fast mot kroppen och det bränner till i hårbottnen. I vattnet är det 26 grader dagen och humöret tycks vara på topp bland strandgästerna.

När vi springer på Brändöbon Jerry Koivisto är han i full gång med att göra armhävningar på Blåbärslandets utegym.

– Jag brukar inte träna dagtid och är inte på det här utegymmet vanligtvis men jag ska möta upp en kompis här snart och därför jag är här i dag, säger Koivisto.

Vanligtvis tränar han helst vid nio- eller tiotiden på kvällen då hettan lagt sig något antingen i Kasberget och Hertonäs där de har bättre utrustning. Koivisto berättar att där finns det bland annat ställningar som är bättre anpassade för hans långa ben.

– Jag tränar vanligtvis på utegymmen i Kasberget eller Hertonäs för de är bättre anpassade för mina långa ben. Det här gymmet är lite utdaterat, säger Brändöbon Jerry Koivisto. Bild: Niklas Tallqvist

– Som svalast på kvällen är det kanske 29 grader ute. Jag var just i Las Palmas i Spanien och där var det mycket kallare: typ 20-22 grader.

Att det är så hett ute just nu betyder för Koivistos del att hans vanliga löprundor uteblir.

Vad tycker du om det här varma vädret?

– Jag gillar inte det. Det är inte bra för igelkottarna, vattnet svalkar inte och det finns cyanobakterier.

Bästa sättet att undkomma hettan är helt enkelt att hålla sig inomhus hemma:

– Jag har AC i lägenheten, säger Koivisto.

I värmen är det viktigt att dricka mycket vatten, särskilt vid träning. Bild: Niklas Tallqvist

Det går ingen nöd på Helsingforsborna Riku Santanen och Nino Mantere. De har tagit tillfället i akt och spelar strandtennis i vattnet.

– Jag gillar att det är varmt och att det är skönt i vattnet, säger Santanen.

Båda har semester och kommer till Blåbärslandet titt som tätt för att svalka sig i hettan.

Helsingforsborna Nino Mantere och Riku Santanen tillbringar semestern i vattnet på Blåbärslandet. Bild: Niklas Tallqvist

Att klara hettan på natten är lite svårare.

– Det har varit rätt tufft att sova men jag överlever, säger Santanen som inte har någon fläkt i sin lägenhet.

Hängmatta är lösningen

Amanda Minerva tillbringar dagen långt från solgasset och vattnet. Hon ligger i en kokongliknande hängmatta bland träden en bit ifrån Blåbärslandets strand.

– Jag kommer hit ganska ofta eftersom jag har 40 grader varmt i min lägenhet i Vallgård, säger Minerva.

Hängmattan köpte hon förra året och den har använts flitigt sedan dess.

– Det tar cirka två minuter att sätta upp den, säger hon och pekar på snörningen och karbinhakarna som är fastbundna i två träd som står tätt intill varandra.

Har du också semester?

– Studiesemester, säger Minerva och tar upp en Ipad.

Vid Tölöviken är det om möjligt helt vindstilla och solen lyser sig stark. Marcus Peebo från Östra centrum har ganska nyligen påbörjat sitt arbetspass på Hakuna Matata, som hyr ut SUP-brädor, kajaker, roddbåtar och trampbåtar.

– Jag har jobbat här nästan en vecka och ska jobba här tre veckor till. Det är riktigt härligt, säger Marcus Peebo från Östra centrum. Bild: Sandra Broborn

– Det är väldigt varmt. Jag brukar klara mig med 1,5 liter vatten eftersom passen bara är fyra timmar.

– En bra dag hyr vi ut SUP-brädor 80 gånger på en dag. Att hyra för en timme är populärast, säger Egor Kokko på Hakuna Matata vid Tölöviken. Bild: Niklas Tallqvist

Han arbetar från klockan två till sex på dagen och håller bland annat stranden ren för strandkunderna. Det är hans första vecka på sommarjobbet som ska pågå i tre veckor till.

Marcus Peebo från östra Helsingfors håller stranden ren för Hakuna Matatas kunders räkning vid Tölöviken. Bild: Sandra Broborn

Att det är så få som badar vid strandkanten beror enligt Peebo på att vattnet inte är så badvänligt.

– Det är ganska brunt och ofräscht vatten, säger han.

Bild: Sandra Broborn

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning