Nästan 4 miljoner människor har flytt våldet i Kongo-Kinshasa

En marknad i Ndu, högst uppe i norr av Demokratiska republiken Kongo. Marknaden ligger i närheten av flyktinglägret på andra sidan gränsen, i Centralafrikanska republiken. Bilden är tagen den 13 augusti. Bild: Lehtikuva/AFP/Alexis Huguet

Omkring 3,8 miljoner människor är på flykt från våldet i Demokratiska republiken Kongo, uppger FN. Det här är nästan dubbelt så många som för ett halvt år sedan.

De flesta av har flytt våldet i Kasai-regionen, som är känd för sina diamantförekomster.

Mat och kläder behövs för de 1,4 miljoner som har tvingats på flykt från sina hem i Kasai, säger George Okoth-Obbo, andre man på FN:s flyktingorgan UNHCR.

– De behöver omedelbart skydd. Det här gäller särskilt barnen som sover i förhållanden som är svåra att föreställa sig, säger Okoth-Obbo under ett besök i landet.

Ytterligare 33 000 kongoleser har flytt från Kasai till grannlandet Angola.

– Förhållandena i Kasai är i dag sådana att vi inte kan uppmuntra eller verka för flyktingarnas återkomst, säger Okoth-Obbo

Våldet i Kasai utbröt för ett år sedan efter att en lokal rebelledare dödades. Mer än 3 000 människor har dödats i oroligheterna.

I den sydöstra provinsen Tanganyika har strider mellan folkgrupper tvingat tusentals på flykt. Många har också flytt från Kivu-regionen, där det länge har varit oroligt.

Samtidigt har landet fått ta emot omkring en halv miljon flyktingar från strider i Burundi, Rwanda, Sydsudan och Centralafrikanska republiken. Bara i år har 60 000 flytt till Kongo-Kinshasa från Centralafrikanska republiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning