Nästan 4 000 utländska bärplockare i Finland – "Trots torkan har de jobb så det räcker och blir över"

Torkan har tärt speciellt på blåbären i år. Bild: Sofia Westerholm/SPT

De utländska bärplockarna som anlänt till Finland i år blir inte utan arbete trots att skogsbären lidit av torkan. I själva verket hade fler bärplockare behövts för att tömma de finländska skogarna.

I år har omkring 3 000 thailändska och 500-600 ukrainska bärplockare anlänt till Finland för att hjälpa till med årets skörd.

Det är enligt den riksomfattande branschorganisationen Arktiska Aromers verkställande direktör Birgitta Partanen ett genomsnittligt antal.

I fjol kom aningen färre utländska bärplockare, men det berodde på att de thailändska myndigheterna beslutade att maximalt 2 500 thailändare fick åka i väg på grund av riskerna för coronasmittan.

Torkan har dock tärt på årets bärskörd, speciellt på blåbärsskörden. Enligt Naturresursinstitutet Lukes bedömning blir blåbärskörden på sin höjd måttlig i år. Partanen säger att den svaga skörden ändå inte leder till att bärplockarna saknar sysselsättning.

– Man tvingas i år leta lite mer för att hitta bären, men det är ändå inget hopplöst år. Alla de utländska bärplockarna kommer att behövas och ha jobb så det räcker och blir över, säger hon.

– Faktum är att företagen i Finland till och med önskar fler bärplockare eftersom det årligen blir oplockade bär kvar i skogen.

Partanen tror att detsamma kommer att gälla även detta år trots att skörden ställvis väntas bli mindre än normalt.

Bra med bär i fuktiga områden

Likt Naturresursinstitutet bedömer Partanen att lingonen klarat torkan märkbart bättre än blåbären. Lingonen är dock ännu omogna i hela landet.

Utöver blåbär pågår för tillfället även plocksäsongen för hjortron. Enligt Partanen kan man hitta bra med hjortron på fuktiga myrar.

– På ställen där det är tillräckligt fuktigt kan man hitta både blåbär och hjortron, men i torrare områden har de bären inte klarat sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning