Nästan 200 anmälningar om bluffpoliser i år – Polisen: "Ge aldrig ut dina bankkoder till någon"

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Gärningsmännen övertygar offren, som ofta är äldre personer, att ge sina bankkoder till exempel genom att säga att pengarna ska säkras från svindlare. Konton har ofta tömts på pengar.

Det har gjorts närmare 200 anmälningar om bluffpoliser i år, uppger Polisstyrelsen.

Fenomenet som vuxit kraftigt under det senaste året, går ut på att personer som presenterar sig som poliser ringer till personer och ber om deras bankkoder. I vissa fall har man misslyckas, men i vissa fall har bluffpoliserna lyckas stjäla tiotusentals, till och med hundratusentals euro från sina offer.

Gärningsmännen övertygar offren, som ofta är äldre personer, att ge sina bankkoder till exempel genom att säga att pengarna ska säkras från svindlare. Konton har ofta tömts på pengar.

Det är inget nytt fenomen att ge ut sig för att vara polis, men brottet har ändrat form. Förra året handlade flera sådana fall om skadeprogram som låste datorn. Bluffarna påstod då att polisen har låst datorn och bad att få betalt för att öppna den.

Samtal runtom i Finland

Att framträda som polis utreds som usurpation av tjänstemannabefogenhet, men ifall man lyckas med brottet handlar det ofta om bedrägeri. Bluffpoliserna har brett sig över hela landet.

– Det finns inte en polisstation som inte råkat ut för det tråkiga fenomenet, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.

Utredningar pågår runtom i Finland och polisen uppger ännu inte om det finns kopplingar mellan fallen.

I minst ett fall har bluffpoliser lyckas lura en äldre person på över 100 000 euro.

Möjligheten att få pengarna tillbaka är liten. Till exempel i trakterna kring Tavastland är en stor bluffpolisutredning på slutrakan. Fallets två huvudmisstänkta misstänks ha lurat eller försökt lura över 50 människor på pengar. Över 90 000 euro har försvunnit och endast 13 000 euro har man lyckats få tillbaka, uppger polisen i Tavastland.

Polisen påminner att polisen aldrig ber om bankkoder eller andra bankuppgifter per telefon. Polisinspektör Aho önskar att anhöriga och till exempel de som arbetar inom servicebranschen tar upp saken med äldre personer.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning