Nästan 1 500 journalister får åka gratis i Helsingfors – polisen kan stoppa trafiken utan förvarning

Här tvättas Finlandiahusets fasad på måndagen inför det kommande toppmötet. Finlandiahuset fungerar då som mediecenter.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Utrikesministeriet har tagit emot anmälningar om 1 436 medieanställda från 61 olika länder.

Presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin möts i Helsingfors på måndag den 16 juli och Utrikesministeriet meddelar att 1 436 representanter för media från 61 olika länder har anmält sig till mötet.

De 368 finländska journalisterna utgör den största gruppen. Från Ryssland har 232 och från USA 195 journalister ackrediterat sig. Utöver dem åker några hundra journalister tillsammans med presidenterna.

Enligt STT kommer Helsingforsregionens trafik HRT att erbjuda journalisterna ett gratis resekort som är i kraft från fredag till onsdag.

HRT meddelar att toppmötet kan orsaka oväntade och omfattande störningar och förseningar i kollektivtrafiken söndagen den 15 juli.

"Polisen kan av säkerhetsskäl inte i förväg meddela vilken rutt presidenternas bilkorteger kör och polisen har befogenheter att stoppa trafiken vid behov", skriver HRT på sin webbplats.

Toppmötets mediecenter kommer att finnas i Finlandiahuset i centrala Helsingfors. På lördagen skrev HBL att Utrikesministeriet förbereder sig för 2 000 journalister, men kan vid behov ta emot betydligt fler. Då sade man på Utrikesministeriet att medier från hela världen, även från Östasien och Afrika, ackrediterat sig.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22