Nästa vecka övervakar polisen övergångsställen

Bild: HBL-arkiv/Kristoffer Åberg

Polisen uppmanar bilförare och cyklister att vara extra uppmärksamma vid övergångsställen från och med måndag. Polisen övervakar säkerheten på övergångsställen runtom i landet.

Landets polisinrättningar inleder en insatsvecka på måndag. Polisen kommer i synnerhet att bevaka hur bilister följer reglerna vid övergångsställen.

– Den enskilt största orsaken till olyckor vid övergångsställen är att fordonsföraren inte inser den verkliga betydelsen av övergångsställen och sin egen skyldighet då han eller hon närmar sig ett övergångsställe, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Kallio är lagen entydig. Bilförare som närmar sig ett övergångsställe ska köra med sådan hastighet att han eller hon vid behov kan stanna före övergångsstället. Kallio påminner att också cyklister måste sänka hastigheten om de ser att en fotgängare närmar sig ett övergångsställe.

Under övervakningsperioden kommer polisen att rikta in sig på övergångsställen utan trafikljusreglering i närheten av skolor. De allvarligaste olyckorna har inträffat på övergångsställen som saknar trafikljus.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03