Nästa projekt: cykla på alla kontinenter

Robson Lindberg drömmer redan om nästa äventyr. Bild: Wilhelm Öhman

Det blev inte världsrekord, men Robson Lindbergs och Till Schenks hade ett oförglömligt äventyr i Europa.

Deras plan var att cykla sju gånger Mount Everests höjdmeter i sju länder inom sju dagar. Men covid-19 spolierade deras planer.

– Det regnade hela tiden i Slovenien. Vi frös så mycket att man började må illa av att titta på kompisens baklykta för att den skakade, säger Lindberg.

– Under cyklingen fick vi höra att stora delar av Österrike och Schweiz stänger. Vi beslöt oss att köra till slut och återvända till Tyskland.

En Everesting är 8 848 höjdmeter med cykel i ett sträck. En ny trend under covid-19-pandemin. Men Lindberg och Schenk hade siktet ännu högre ställt.

Frankrike nästa

Efter 9 000 höjdmeter och 240 km i Slovenien var de dock tillbaka i startrutan. I Tyskland lade de om planerna. De kom fram till att Frankrike fortfarande är öppet.

– Vi tänkte att världsrekordet, tre Everesting i tre länder under tre dagar, fortfarande var inom räckhåll, men till slut blev det också omöjligt, säger Lindberg.

Tre dagar efter Slovenien körde de 10 000 höjdmeter och 260 km på Grand Ballon i Frankrike. De cyklade 34 gånger uppför den 3.75 km långa stigningen.

– Det var så kallt på Grand Ballon att vi hade på oss precis allt som vi fått av vår klädsponsor Santini, säger Lindberg.

Inte enligt planernaa

Tre dagar senare körde Lindberg och Schenk totalt 400 km och 10 000 höjdmeter i Tyskland inom 36 timmar – en så kallad Everesting Roam. Först cyklade de femton gånger uppför Kreuzweg, en 8 km lång backe, och efter ett par timmars nattsömn cyklade de ytterligare en runda på 150 km. Enligt webbsajten everesting.cc är det bara 379 i världen som genomfört en Everesting Roam.

– Det ösregnade mellan 8 och 12. Vi var nära att avbryta. Men vi bytte till torra kläder och kunde fortsätta.Vi hade elmukelmu kring benen för att hålla oss varma, säger Lindberg.

Allting gick inte enligt planerna. Men det blev en upplevelse trots allt.

– Det var på ett sätt mycket roligare så här. Jag älskar det då man måste uppfinna sig själv på nytt. Fast det nog var frustrerande, säger Lindberg.

Ibland var det regniga förhållanden. Bild: Wilhelm Öhman

Sju kontinenter

Lindbergs och Schenks fysioterapeut testade positivt för covid-19 före avresan och kunde inte komma med, men de hade vänner med sig som körde, lagade mat och hjälpte med utrustningen. Längs med resan fick de också oväntad hjälp.

– Det var ett par som körde från Schweiz för att leverera oss personliga Toblerone-förpackningar med våra namn, säger Lindberg.

Lindberg drabbades av en medelsvår hjärnskada för fyra år sedan. Idrotten har hjälpt honom att komma vidare i livet. Han drömmer redan om nästa projekt.

– Vi ska köra Everesting på alla sju kontinenter – inklusive Antarktis med fat bike. Får säkert lov att kontakta Pata Degerman i något skede för att få tips, säger Lindberg.

– Samtidigt vill vi lyfta fram hur var och en kan bidra till att göra något åt klimatförändringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning